PREDSEDNIK VUČIĆ SA PATRIJARHOM PORFIRIJEM O JASENOVCU: Srpski narod pamti i nikada neće zaboraviti svoje žrtve (VIDEO)


IZVOR: Republika - 10.09.2021 | 08:54


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem povodom 80 godina od osnivanja sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu i obnove spomen-kompleksa manastira Jasenovac.

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

Vučič i Porfirije se obraćaju narodu

Sastanku u prostorijama Patrijaršije SPC prisustovao je i istoričar Dejan Ristić.

Nakon završenog sastanka predsednik i Patrijarh se obraćaju javnosti.

Foto: Printskrin Tanjug

 

Obraćanje predsednika Vučića

- 80 godina je od stvaranja najmonstruoznije fabrike smrti. Razgovarali smo kako i na koji način da osnažimo kulturu pamćenja, kako da učinimo sve da ne budu zaboravljene jasenovačke žrtve, kako država može da pomogne SPC. Razgovarali smo i o drugim važnim pitanjima. Prenosim potvrdu gospodina Dodika o izgradnji svesrpskog svetilišta na teritoriji Donje Gradine u BiH. U pitanju je memorijalni centar posvećen svim našim žrtvama, da sećanje na srpsko ime i prezime ne bude zatrto. 80 odsto novca uložiće Republika Srbija, a 20 Republika Srpska - rekao je Vučić.

- Čuli smo i od Porfirija i od Jovana da u jasenovačkom komleksu mora da se popravi mnogo toga. Pružićemo i pomoć za obnovu Pakračke biblioteke - najavio je predsednik.

 

 

Dodao je da će na prostoru Starog sajmišta pokušati da otvore paviljone koji bi bili najbolje mesto za Muzej žrtava genocida, i to od aprila naredne godine.

- Moramo da rešimo problem sa Starim sajmištem. Podnećemo inicijativu da ta obala Save dobije naziv Jasenovačkih žrtava - rekao je on.

Kako je dodao, uradićemo sve da srspkom ime i prezime ne bude zatrto.

- Razgovarali smo i o mnogim drugim pitanjima, kako da svetskoj javnosti pokažemo šta je srpski narod prolazio decenijama unazad i da se širi istina o tome. Ponosam sam što Srbija pamti, što srpski narod pamti i što nikada neće zaboraviti svioje žrtve. Srbija se ne stidi svojih žrtava - naveo je predsednik.

 

Foto: Printskrin Tanjug

 

Obraćanje patrijarha Porfirija

- Najpre moram da izrazim zahvalnost predsedniku Srbije i vladici Jovanu, kao i direktoru Muzeja žrtava genocida za veliki trud i bligu koju pokazuju u odnosu na sve žrtve našen naroda u 20. veku, a naročito one koje su nastradali da najteži način, poput onih u Jasenovcu. Istakao bih reč svetilište, koju je upotrebio predsednik, jer je to prava reč koja pokazuje stradanja našeg naroda - istakao je patrijarh.

- Oni koji su činili takve zločine, kao što su činjeni u Jasenovcu, oni su se ispisali iz svakog naroda. I ništa bolje nije moglo nego da tu nikne manastir i da to mesto bude svetilište. Molitva jeste pamćenje i sećanje na prošlost, ali i na budućnostn, na to zašto nas je Bog stvorio, a stvorio nas je da učestvujemo u svemu što je njemu podobno, ko u tome ne učestvuje taj ne može prepoznati ni sebe ni drugig i otuda rekama mržnje prisustvujemo na svim stranama sveta. Pamćenje se ne sme pretvoriti u zlopamćenje, i moramo se moliti da se to nikada nikome i nigde ne ponovi - naglasio je Patrijarh.

- Radujem se što smo saglasni o svemu onome što treba činiti u budućnosti i još jednom se zahvaljujem na svemu i neka nam Bog da snage da još više i efikasnije činimo sve što je u ovom ključu, jer je to jedan od širokih i efikasnih puteva da gradimo dobro i da gradimo mir baš rečima patrihajra Germana "pamtimo, ne zaboravljamo, ali uvek želimo da praštamo drugima" - zaključio je patrijarh.

Logor Jasenovac

Logor Jasenovac bio je najveći koncentracioni i logor smrti na prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije za vreme Drugog svetskog rata.

Formirala ga je Nezavisna Država Hrvatska (NDH) u avgustu 1941. godine.

Logor su uništile ustaše u aprilu 1945. godine da bi sakrili tragove počinjenih zločina.

Državna administracija Hrvatske nazvala je mesto mučenja i ubijanja Srba, Jevreja i Roma "radnim logorom Jasenovac".

Foto: Tanjug/T. PAVLEK

Tačan broj žrtava u sistemima logora Jasenovac nije nikada utvrđen

Tačan broj žrtava u sistemima logora Jasenovac nije nikada utvrđen.

Spomen-park Jasenovac je do 2012. utvrdio spisak od oko 83.000 žrtava, dok je Muzej žrtava genocida sačinio spisak od oko 88.000 žrtava.

Predsednik Srbije i poglavar SPC razgovaraće i o obnovi manastirskog kompleksa Jasenovac, koja je započeta krajem avgusta.

Rekonstrukciju crkve posvećene Rođenju Svetog Jovana Preteče, koja je oštećena i više puta oskrnavljena tokom građanskog rata devedesetih, finansira država Srbija.

Vučić i patrijarh Porfirije sastali su se i pre tri dana, posle ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju, kada su razgovarali o završetku Hrama Svetog Save.