"NEMA JAKE EU BEZ SRBIJE U NJOJ"! Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto striktan!


IZVOR: Republika - 26.08.2021 | 05:45


Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto poručio je posle sastanka sa ministarkom za evropske integracije Srbije Jadrankom Joksimović da nema jake EU bez Srbije u njoj.

Foto: Tanjug/AP

Peter Sijarto zamolio je pojedne zemlje da ne blokiraju prijem Srbije u EU

On je istakao da Mađarska podržava otvaranje svih poglavlja Srbije, pozvavši ostale članice EU da isto to podrže.

- EU kada govori o proširenju misli na zemlje zapadnog Balkana, a u tom regionu Srbija je ključna zemlja. Dakle, bez procesa proširenja nema jake EU, odnosno bez Srbije nema jake Unije i molimo partnere da ne blokiraju proces - rekao je Sijarto.

On je naveo da pojedine zemlje članice govore da podržavaju proces proširenja, ali kada treba i zvanično da podrže tu odluku nikako da donesu, navodeći da je tu, pre svega, reč o skandinavskim i zemljama Beneluksa.

- Sa jednim ponosnim narodom kao što je Srbija to ne bi smelo da se čini, da se verbalno jedno radi, a u delima drugo. To je nepoštovanje prema jednom narodu - rekao je Sijarto.

Prema njegovim rečima, značaj Balkana dobija poseban naglasak usled događanja u Avganistanu, jer je to dalji problem za Evropu.

- Jer, ako ljudi iz Avganistana krenu, neće se zaustaviti. Turska je prva destinacija, a zatim zapadni Balkana, gde možemo da zaustavimo migraciju - rekao je Sijarto.