ĐACI OD 1. SEPTEMBRA U KLUPAMA!? Škole se dele u tri zone u slučaju eskalacije korone!


IZVOR: Republika - 20.08.2021 | 10:04


Đaci bi 1. septembra trebalo da se redovno vrate na nastavu, a čsovi će trajati 45 minuta. Odeljenja ne bi trebalo da se dele.

Foto: profimedia.rs

Đaci bi trebalo redovno da krenu u školu od 1. septembra

Nakon toga pratiće se epidemiološka situacija po obrazovnim ustanovama, a škole će se, zavisno od broja zaražene dece, razvrstavati u tri zone - zelenu, narandžastu i crvenu - po principu semafora, pišu Novosti.

Tako će škola koja bude u zelenoj zoni raditi uobičajeno, a ona koja je u narandžastom pojasu nastavu će držati kombinovano - jedan dan časovi će biti u školi, a jedan dan kod kuće. Škola koja se nađe u crvenoj zoni u potpunosti će preći na onlajn nastavu.

Zone će se određivati prema procentima zaraženih đaka - pa će, okvirno, u zelenoj zoni biti škola koja ima manje od pet odsto zaraženih, u narandžastoj ona koja ima između 5 i 10 odsto inficirane dece, dok će u crveni pojas ući škola koja pređe dvocifren broj zaraženih učenika.

Ovakav režim rada, kako saznaju "Novosti", sadržan je u predlogu koji je sačinilo Ministarstvo prosvete, povodom početka nove školske godine. Predlog će biti upućen Kriznom štabu, a on će ga razmatrati na sledećoj sednici, koja se najavljuje za ponedeljak ili utorak.

- Zadnju reč imaće Krizni štab. Moguće je da će biti unete promene u ovaj predlog, pa će svi detalji biti poznati tek nakon rasprave na sednici ovog tela - kažu sagovornici. - Nakon što bude doneta konačna odluka, Ministarstvo će školama proslediti uputstvo o organizaciji nastave. Uglavnom, sve će biti poznato najkasnije do kraja nedelje.

Inače, kako bi ovaj sistem funkcionisao, direktori će biti u obavezi da svakog utorka obaveste školsku upravu o broju zaražene dece, da bi se znalo u kojoj zoni se nalazi konkretna obrazovna ustanova.

O načinu nastave odlučivaće škole, na osnovu toga u kojoj se zoni nalaze, što znači da je odlučivanje decentralizovano. Do sada je praksa bila da škola pošalje predlog Ministarstvu prosvete koje je donosilo konačnu odluku.