TAČI BUDAN SANJA: Prošlo vreme međunarodnih misija na Kosovu


IZVOR: Tanjug - 05.12.2017 | 20:06


Vreme međunarodnih misija na Kosovu je prošlo, izjavio je kosovski predsednik Hašim Tači, koji tvrdi da Euleks treba da okonča svoje aktivnosti sredom sledeće godine.

Foto: pixabay.com

Hašim Tači

- U leto naredne godine, videćemo potpuno zaključivanje trenutnog mandata misije Euleks. Do sada smo govorili o tranziciji, o stezanju, sada treba da govorimo odmah o zakljucnoj fazi - rekao je Tači u obraćanju kosovskim bezbednosnim snagama u Prištini. 

Tači je ocenio da su centralne kosovske institucije uspele da konsoliduju vlast, "rasprostirući institucije u svaki kutak", ali da van njih i dalje ima još "mnogo polja", među kojima je naveo i međunarodne misije.

- Jedan neopravdani broj međunarodnih misija još uvek funkcioniše na Kosovu, stvarajući utisak da smo u veoma ranom stadijumu tranzicije. Ostajemo zahvalni međunarodnoj zajednici za svako dobro koje je donela Kosovu, isto kao što ih smatramo odgovornim i za sve njihove propuste i neuspehe - rekao je Tači.

Kosovski predsednik rekao je da dobro partnerstvo funkcioniše reciprocno i poručio da međunarodna zajednica uvek može da računa na jako partnerstvo i saradnju sa Prištinom, prenosi RTS. 

- Ali, sada je odgovornost za naše putovanje, za našu sadašnjost i budućnost, u našim rukama - dodao je kosovski predsednik.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

O Specijalnom sudu

Govoreći o Specijalnom sudu za zločine pripadnika bivše OVK, Tači tvrdi da je osnivanje tog tela "nametnula" međunarodna zajednica.


- Naše institucije su prihvatile tako nešto, jer u suprotnom mi ne bismo imali snage da zaustavimo osnivanje drugog međunarodnog suda, pod okriljem UN. Izglasali smo ga u to vreme kako bismo očuvali partnerstvo sa SAD, EU i NATO - rekao je kosovski predsednik.

Tači smatra da Specijalni sud ne može da postigne ono što izjavljuje, odnosno "da ojača osećaj pravde za žrtve rata".

- Da postoji takva pravda, kojom upravlja međunarodni faktor, 100 specijalnih sudova bi trebalo da se osnuje samo za zločine koje je Miloševićeva Srbija izvršila u državama Balkana i ovde na Kosovu. A paradoks sa kojim se mi suočavamo je očajavajući. Istoj toj Srbiji su vrata EU otvorena, a Kosovo ostaje u izolaciji - tvrdi Tači.