MIR, STABILNOST I POŠTOVANJE: Đurić uručio Vučićevo pismo za predsednika Kine


IZVOR: Tanjug - 02.12.2017 | 09:26


Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Marko Ðurić sastao se sa pomoćnicom ministra za međunarodne odnose Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Šen Bejli, i uručio joj pismo lidera SNS Aleksandra Vučića predsedniku Narodne Republike Kine i generalnom sekretaru Komunističke partije Kine Si Ðinpingu.

Foto: Tanjug/AP

Marko Đurić uručio Vučićevu podršku i zahvaljivanje na dobrim odnosima

Vučić u pismu, između ostalog, u ime građana Srbije, u ime Srpske napredne Stranke i u svoje ime čestita Si Ðinpingu ponovni izbor za Generalnog sekretara Centralnog komiteta KP Kine i izražava želje za velikim uspehom u godinama koje dolaze, navodi se u saopštenju SNS.

- Vaš ponovni izbor za Generalnog sekretara CK KP Kine predstavlja ne samo sigurnu garanciju razvoja Vaše zemlje i ostvarivanja kineskog sna, nego i doprinos očuvanju stabilnosti i mira u svetu - stoji u pismu predsednika Vučića predsedniku Si Ðinpingu.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Vučić za mir i poštovanje

Vučić je u pismu istakao da potpuno podržava zalaganje Si Ðinpinga za uspostavljanje novog modela međunarodnih odnosa i izgradnju zajedničke budućnosti. 

- Srpski narod Vam je izuzetno zahvalan na prijateljstvu i dragocenoj podršci koju nam Kina pruža po pitanju poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije, što je konkretan pokazatelj principijelnosti i doslednosti Vaše zemlje i Vašeg ličnog zalaganja za principe mira, stabilnosti i poštovanja međunarodnog prava - navodi se u pismu predsednika Vučića. 

Foto: Tanjug/AP

Kineski redsednik Si Điping

Tokom sastanka sa Šen Bejli, koji je održan na marginama konferencije "Komunistička partija Kine u dijalogu sa svetskim političkim partijama", Ðurić je sagovornici zahvalio na doslednoj podršci KP Kine, kineske države i naroda teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, i istakao da Srbija, sa svoje strane, dosledno podržava politiku "jedne Kine". 

Potpredsednik SNS istakao je i značaj podrške koju Kina pruža našem regionu i približavanju država kroz inicijativu "Jedna pojas - jedan put".

Sagovornici su se složili da su odnosi dve partije, države i naroda tradicionalno bliski i prijateljski i neraskidivo povezani istim vrednostima i pogledima na svet.

Na trodnevnom skupu, koji je u petak otvorio generalni sekretar Komunističke partije Kine i predsednik Narodne Republike Kine Si Ðinping, okupilo se više od 600 predstavnika oko 200 partija, iz 120 država.

Ovo je prvi međunarodni događaj na visokom nivou u organizaciji Komunističke partije Kine nakon nedavno održanog 19. Nacionalnog kongresa ove partije.