GRAĐANIMA SRBIJE ZABRANJEN TURISTIČKI ULAZAK U ČAK 18 ZEMALJA EU! U Grčku mogu pod ovim uslovima!


IZVOR: Republika - 14.06.2021 | 05:53


Do 15. ovog meseca članice EU usaglasiće zajednički dokument za putovanja koji se odnosi isključivo na medicinske parametre, koje putnik mora da ima na jednom papiru.

Foto: pixabay.com

Tu treba da stoji da li je neko vakcinisan, kojom vakcinom, da li je i kada preležao kovid 19.

Pojedini pasoši moraju imati i antigenske testove ne starije od 72 sata. Građanima Srbije i dalje je zabranjen turistički ulaz u 18 zemalja Evropske unije.

Posedovanje medicinske dokumentacije, priznavanje ili nepriznavanje pojedinih vakcina nisu uslov da bi, na primer, otišli ove godine da vidite muzej Prado u Madridu ili Luvr u Parizu. Oni vas samo kvalifikuju da ako imate neodložna posla ili hitan slučaj uđete u tu zemlju EU.

Objave da pojedine zemlje priznaju neke vakcine, a neke ne, samo stvaraju zabunu kod putnika, kažu prodavci avio-karata i dodaju da se pre polaska na put morate informisati o uslovima ulaska u tu zemlju.

- Svaka zemlja ima pravo da donese svoja sopstvena pravila i da se ogluši o sopstvena pravila - ističe Igor Vranješević, turist-operator za avio, železničke i feri karte.

Prema trenutnim podacima Ministarstva spoljnih poslova, državljanima Srbije i dalje nije dozvoljeno putovanje iz turističkih razloga u 18 zemalja: Austriju, Belgiju, Češku, Dansku, Estoniju, Francusku, Finsku, Nemačku, Italiju, Litvaniju, Luksemburg, Holandiju, Poljsku, Portugaliju, Rumuniju, Slovačku, Švedsku i Maltu.

Trenutno u te države građani Srbije mogu da putuju isključivo ukoliko imaju boravišnu dozvolu, zbog poslovnih ili hitnih razloga. U Grčku se može pod sledećim uslovima.

- Da li su vakcinisani i da li su revakcinisani? Ukoliko su revakcinisani mogu da uđu sa bilo kojom vakcinom, za decu sa više od šest godina potreban je pi-si-ar test, ne može brzi antigenski test, to još ne funkcioniše. Na teritoriju Grčke mogu da uđu i oni koji su kovid preležali u poslednjih šest meseci i moraju da imaju tu potvrdu sa sobom - objasnio je Vranješević.

Dodao je, takođe da je obavezan je PDF formular da bi se ušlo na teritoriju Grčke. Krajnji rok da se formular popunjava je 24 sata pred polazak i ne može se u okviru tih 24 časa popunjavati. Stiže na mejl te noći pre ulaska u Grčku.

U formularu mora biti obavezno navedena adresa na kojoj se boravi, broj dana i da je aranžaman u celosti izmiren, tačnije da li postoji ugovor o najmu i pravima i obavezama u slučaju više sile.

Osiguranje se naknadno vadi i obuhvata i rizik od zaražavanja kovidom 19, a Grčka je preuzela deo lečenja i karanitina za srpske turiste.