LIDER SSP SAKRIO MILIONE ŠIROM SVETA: Na Đilasovom kontu u Njujorku 1.531.072 dolara!


IZVOR: E. S. T. - 26.03.2021 | 20:00


Peta avenija u Njujorku. Simbol bogatstva, raskoši, biznisa... Opisana i odgledana u nebrojeno mnogo filmova. U takvoj ulici na broju 630 nalazi se njujorška filijala Sosijete ženeral banke (Societe Generale Americas Securities LLC). A u njoj dolarski račun firme "Comodos corporation LLC", na njemu 1.531.072 dolara (sredinom decembra prošle godine).

Foto: ST/N. PANČIĆ

Dragan Đilas

Na prvi pogled, ništa čudno. Njujork je stecište kapitala sa svih krajeva planete. Ovde pare donose i ulažu magnati, ljudi iz džet-seta i mnogi drugi. Ipak, za građane Srbije ovaj račun je posebno zanimljiv, ako ništa drugo, zato što su za raspolaganje novcem koji se na njemu nalazi ovlašćeni rođena braća Dragan i Gojko Đilas, dok je pravni zastupnik Srđan Kovačević, advokat koji godinama zastupa Đilasovu kompaniju "Multikom".

NEMA DILEME

Da ne bude zabune, "Comodos corporation LLC" jeste firma registrovana u Delaveru, poznatom po tome što je američki poreski raj, a vlasnik i zakonski zastupnik je Gojko Đilas, rođeni brat Dragana Đilasa, lidera Stranke slobode i pravde (SSP) i čoveka koji tvrdi da su izmišljeni i falsifikovani svi navodi o njegovim računima širom sveta i bankarski izvodi koji o tome svedoče.

Račun u Njujorku samo je deo hobotnice koju je Đilas razvio širom sveta, a obuhvata, verovali ili ne, 53 aktivna (i još 39 zatvorenih ili neaktivnih) računa u 17 zemalja, sa 11 valuta na tim računima.

Redom (abecednim): BiH, Bugarska, Kipar, Hrvatska, Holandija, Hongkong, Italija, Luksemburg, Severna Makedonija, Mauricijus, Moldavija, Češka, Crna Gora, Srbija, Slovenija, Švajcarska, SAD. To je 17 zemalja u kojima su 53 računa na ovaj ili onaj način povezana sa Draganom Đilasom. A ti načini se svode na vlasništvo nad firmama, ovlašćenje po računima ili ovlašćenje preko članova porodice, kao posrednika (brat Gojko).

Foto: printskirn/youtube

Uhapšen Đilasov pomoćnik Bašić

Danilo Bašić, bivši predsednik opštine Palilula i pomoćnik Dragana Đilasa dok je ovaj bio gradonačelnik Beograda, uhapšen je u sklopu akcije borbe protiv kriminala u državi. On se, kako su preneli mediji, sumnjiči da je deo građevinske mafije. Bašić je, kako je objavljeno, nelegalno gradio na više lokacija na beogradskoj opštini Palilula, u sprezi s korumpiranim građevinskim inspektorima.

Bašićeva politička biografija vezana je za Demokratsku stranku i Dragana Đilasa. Rođen je 1973. i po zvanju je mašinski inženjer. Od 2001. do 2004. radio je u "Parking servisu", a zatim je osam godina bio predsednik beogradske opštine Palilula. Za pomoćnika gradonačelnika Beograda (Dragan Đilas) izabran je 2012. i na toj funkciji je bio do septembra 2013. i smene Đilasa sa mesta gradonačelnika.

U DS je obavljao važne funkcije, a 2018. postao je predsednik Gradskog odbora DS.

Inače, prema saznanjima do kojih je došao istraživački tim Večernjih novosti, mreža tajnih računa Dragana Ðilasa u svetu obuhvata već pomenuta 53 računa na kojima je deponovano neverovatnih 67,96 miliona dolara.

Podsetimo, čitava afera koja je, kao bomba, odjeknula u javnosti izbila je kada je otkriveno da Đilasova firma ima račun na egzotičnom Mauricijusu, po kojem su ovlašćeni upravo lider SSP i njegov švajcarski pajtos Paskal Šmit, javnosti poznatiji po snimku u kojem u ekstazi u jednom lokalu u beogradskoj Beton hali peva "Kokain, kokain..."

Potom je klupko počelo da se odmotava, pa su iskočili Đilasovi računi u Švajcarskoj, gde je nedavno i promenio ime svoje firme, Moldaviji, Hongkongu i mnogim drugim destinacijama (pogledajte spisak u prilogu ovog teksta).

IZ RUKE U RUKU

U međuvremenu, mediji su se pozabavili i prodajom njegove "Dajrekt medije", koja je od 2014. prelazila iz ruke u ruku u mreži prodaja, fiktivnih prodaja i ustupanja bez naknade. Na kraju je završila u imperiji tajkuna Dragana Šolaka, Đilasovog poslovnog saradnika, a na računima lidera SSP našlo se nekoliko desetina miliona evra. Prema procenama finansijskih eksperata, u ovim transakcijama utajen je porez od 12-13 miliona evra.

Uprava za sprečavanje pranja novca zvanično je pokrenula postupak u vezi Đilasovih računa i prodaje "Dajrekt medije", a liderom SSP bavi se i Poreska uprava u sklopu istrage koja se vodi po novom Zakonu o poreklu imovine.

Valute u kojima Đilas drži ili je držao novac

- američki dolar

- evro

- švajcarski franak

- srpski dinar

- hrvatska kuna

- BiH konvertibilne marke

- moldavski lej

- češka kruna

- bugarski lev

- makedonski denar

- mauricijuski rupi

Zemlje u kojima ima račune

- BiH

- Bugarska

- Kipar

- Hrvatska

- Holandija

- Hongkong

- Italija

- Luksemburg

- Sev. Makedonija

- Mauricijus

- Moldavija

- Crna Gora

- Češka

- Srbija

- Slovenija

- Švajcarska

- SAD