Petković: Haradinaj ne treba da razloge i izgovore za patološku mržnju prema Srbiji traži u Srbima


IZVOR: Tanjug, Republika - 28.02.2021 | 11:35


Meljiza Haradinaj Stubla je još jednom pokazala da su albanski političari ti koji neprestano indukuju nestabilnost na Zapadnom Balkanu, gradeći konstantno i predano atmosferu omraza i neprijateljstva prema Srbima, Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću, kako bi prikrili svoje neuspehe i kriminalne radnje, ocenio je danas direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Foto: Tanjug

Petar Petković

On u saopštenju navodi da Haradinaj Stubla, kada kaže da je za Srbe samo mrtav Albanac dobar Albanac, zapravo autoprojekcijom u sećanje priziva odnos albanskih ekstremista prema Srbima jer je, kako ukazuje, politika etničke supremacije i fizičkog uništenja drugih naroda "plod fašističke velikoalbanske ideologije koja živi od Drugog svetskog rata do danas".

Petković ističe da su Albanci punopravni građani Srbije i da uživaju sva ljudska i građanska prava u skladu sa najvišim evropskim standardima.

Dodaje da je tu činjenicu nemoguće poništiti frazama o Srbiji kao dežurnom krivcu, a da je "izgovore za nestručnost, korumpiranost i neefikasnost albanske političke elite na Kosovu i Metohiji, nemoguće tražiti u drugome".

- Državni predstavnici Republike Srbije, za razliku od albanskih političara u Prištini, dosledno ukazuju na neophodnost saradnje dva najveća naroda na Zapadnom Balkanu i naša politika je i na reči i na delu politika pružene ruke i pomirenja - poručioje Petković.

Istakao je da kod Srba ne postoji ta vrsta neprijateljstva i mržnje prema Albancima i podsetio Haradinaj Stublu da nije Srbija izazvala oružane sukobe sa Albancima na Kosovu i Metohiji, već da su "rat započeli teroristi i ekstremisti OVK i njihovi politički inspiratori", koji ga, kako kaže, i danas održavaju u životu.

- Gospođa Haradinaj Stubla ne treba da razloge i izgovore za patološku mržnju prema Srbiji traži u Srbima, jer koren te mržnje je u njenoj glavi i duši, i nema nikakve veze ni sa Aleksandrom Vučićem, niti sa time kako se Srbija ophodi prema svojim građanima albanske nacionalnosti - naveo je Petković.

On kaže da ne želi da poverujem da Haradinaj Stubla "intimno veruje u nonsense koje izgovara", ali je upozorio da su, bez obzira na to šta o tome intimno misli, "posledice njenih neodgovornih i šovinističkih istupa jednako štetne i opasne".