Pavićević o zabrani ulaska ekipe RTS na KiM: Tražićemo od Brisela da preduzme konkretne korake, ovo je KRŠENJE Sporazuma!


IZVOR: Tanjug, Republika - 18.02.2021 | 13:14


Oficir za vezu Dejan Pavićević izjavio je danas da novinari nemaju obavezu da se najave kako bi prešli na Kosovo, kao i da je u kontaktu sa ekipom RTS kojoj kosovska policija već četvrti dan ne dozvoljava da pređe administrativni prelaz Jarinje, a sada sa obrazloženjem da se nisu najavili oficiru za vezu.

Foto: pixabay.com/UNS

Pavićević je za Udruženje novinara Srbije rekao da se po Briselskom sporazumu prelazak novinara ne najavljuje "apsolutno nikad".

- Ovo važi isključivo za najviše državne zvaničnike. Ja sam od početka u kontaktu sa ekipom RTS-a, o ovom slučaju upoznate su odmah sve strane. Mi ćemo sada tražiti od Brisela da preduzme konkretne korake, jer je ovo flagrantno kršenje Sporazuma, slobode kretanja i prava novinara na slobodu izveštavanja. Ovo je anticivilizacijski čin i tražićemo da se to prekine - rekao je Pavićević, saopštio je UNS.

Novinarka RTS Svetlana Vukmirović navela je da su oko podne ekipi RTS-a prišla tri službenika kosovske policije i rekla im da ne mogu da uđu na Kosovo, jer svoj dolazak nisu najavili 72 sata ranije preko oficira za vezu.

- Policajci su nam rekli da je to procedura po Briselskom sporazumu - kazala je Vukmirović za UNS.

Vukmirović ističe da je ekipa RTS-a sve vreme u kontaktu sa oficirom za vezu i da je on upoznat sa dešavanjima na prelazu, te da je ovo objašnjenje apsurdno.

Ona sada na Jarinju čeka i pisano objašnjenje da je ovo razlog četvorodnevnog zadržavanja novinara.