UHVAĆEN U MASNOJ LAŽI! Georgijev se okomio na spomenik Stefanu Nemanji, PA BRUTALNO FALSIFIKOVAO REČI RUSKOG VAJARA!


IZVOR: Republika - 26.01.2021 | 17:35


Bezočne laži!

Foto: youtube.com

Slobodan Georgijev

Monumentalni spomenik osnivaču srpske države Stefanu Njemanji, koji će sutra zvanično biti otvoren u Srbiju uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića i drugih državnih funkcionera i dalje je trn u oku opozicionih medija i novinara!

Monumentalno zdanje koje će u budućnosti krasiti centar Beograd toliko smeta pojedincima da su spremni i da falsifikuju izjave kreatora spomenika - ruskog vajara svetskog glasa Aleksandra Rukavišnjikova.

Upravo to je uradio Slobodan Georgijev, opozicioni novinar koji na svakom mestu i u svakoj prilici brutalno napada Srbiju i njenu vlast, pre svega srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

U nekoliko tvitova koje je napisao na temu spomenika Stefanu Nemanji, Georgijev je beskrupulozno falsifikovao reči ruskog vajara.

Foto: facebook.com/printscreen

Naime, u zvaničnoj izjavi koju je dao za RTS, Rukavišnjikov je objasnio kako je došlo do toga da Stefan Nemanja u ruci nosi mač, a ne krst.

- Znate, i ja sam sebi postavio to pitanje kada mi je rukovodstvo iz Beograda u jednom trenutku reklo da u ruci Stefana Nemanje ipak treba da bude mač, a ne krst. Ja sam se iskreno iznenadio. Međutim, kada sam radio ostale segmente spomenika uzeo sam u obzir izmenu i dodao nove nijanse, uključujući izraz lica. Ja sam skulptor, gubim se u formalnostima. Kada su mi rekli da žele mač, ja sam rekao u redu, slušam - doslovce glasi izjava ruskog vajara zabeležena kamerom snimatelja RTS, a Georgijev je to pokušao na Tviteru da predstavi kao da je Rukavišnjikov maltene ušao u sukob sa predstavnicima vlasti u Beogradu.

Foto: facebook.com/printscreen

Upravo zato, Georgijev je brže bolje potrčao da napiše:

Spomenik je TOLIKO dobar i važan da autor neće prisutvovati otvaranju "Iskreno sam se iznenadio, kada su mi rekli da žele mač, a ne krst i pravoslavlje. Ja sam rekao, u redu, slušam", kazao je Rukavišnjikov i naveo da neće prisustvovati svečanom otkrivanju spomenika - odvalio je Georgijev na Tviteru.

 

 

 

 

 

 

Međutim, stvarni razlozi zbog kojih ruski vajar neće biti na svečanom otvaranju je taj što je nedavno bio zaražen koronavirusom i što jasno stoji u njegovoj izjavi u pomenutom intervju.

Ali, kada je istina obavezivala Georgijeva i njemu slične?!

Šta o spomeniku kažu umi ljudi?

Akademik Ljubomir Maksimović

"Usudiću se da kažem da je Stefan Nemanja bio najznačajniji vladar u srpskoj srednjovekovnoj istoriji, ali da u potonjim vekovima njegova slika kao da malo bledi u svesti naroda". 

Sima Avramović, profesor Pravnog fakulteta

"Čitali smo po novinama razne kvalifikacije Nemanje kao zlikovca, zločinca i ne znam šta sve. To je čak i normalno, razumem potpuno različita mišljenja, ali za mene je najvažnije da počinjemo da gradimo jednu kulturu kontinuiteta o kojoj nismo mnogo vodili računa. To je novina koju će Srbija dobiti sa spomenikom".