PSIHOLOŠKINJA PROLUPALA: Predviđa GRAĐANSKI RAT, a N1 to promoviše!


IZVOR: Republika - 18.01.2021 | 18:57


Psihološkinja Bojana Bodroža izjavila je danas da "ne može da zamisli scenario" po kojem bi vlast Srpske napredne stranke mirnim putem "sišla s trona", kao i da gradjanski rat u Srbiji zbog toga "nije nemoguć".

Foto: youtube.com/N1

Bojana Bodroža

- Bojim se da oni neće prezati od toga da svoju manipulaciju emocijama naroda iskoriste za nasilje, možda čak i gradjanski rat, ako procene da ih to može održati na vlasti - kazala je docentkinja na novosadskom Filozofskom fakultetu u intervjuu za Al Džaziru.

Ona smatra da zaplašeni gradjani nisu samo skloniji radikalizaciji stavova i razvijanju snažnijih predrasuda prema svakome ko je drugačiji, nego i da su i spremniji na ekstremnija ponašanja, pa čak i na "uzimanje pravde u svoje ruke".


- Strašno je to što stvaranjem zaoštrene atmosfere, polarizacije i podela u društvu, vlast kreira situaciju u kojoj oni sami ne moraju lično da iniciraju nasilje preko svojih 'poluga', jer je atmosfera s vremena na vreme toliko užarena, da nekada ostrašćeni i zaplašeni građani preuzimaju stvar u svoje ruke i počinju i sami da napadaju neistomišljenike - rekla je Bodroža.

Ona je rekla da je predsednik Srbije i lider SNS-a Aleksandar Vučić "dobar poznavalac metoda manipulacije" i da vrlo dobro zna da "ljudi u stanju straha i anksioznosti ne žele društvene promene".

- To znači da će zaplašeni gradjani preferirati da se drže naprednjačke politike, jer bilo kakva promena krije u sebi neizvesnost i nepoznatost, odnosno strah od goreg - rekla je ona.