MORAMO DA SARAĐUJEMO: Vučić pojasnio kako "mali Šengen" pomaže borbi protiv korone


IZVOR: Republika - 02.11.2020 | 09:50


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da region može biti značajan faktor samo uz saradnju, jer samo zajednički mogu da se prevaziđu svi izazovi, uključujući i aktuelnu pandemiju.

Foto: A. Nalbantjan

Aleksandar Vučić

Vučić je, u govoru na panelu u okviru 5. Regionalnog foruma mladih lidera na temu "Povezivanje u vreme pandemije: pretnje i mogućnosti", koji se održava onlajn, ukazao da je je očigledno da su sve naše zemlje suviše male i da samo kroz saradnju i povezivanje mogu postizati značajnije rezultate u privredi i izgradnji budućnosti.

On je, navodeći da to nije važno samo u oblasti ekonomije, ukazao da je neophodno sarađivati i u drugim oblastima, kao što je zdravstvo.


S tim u vezi podsetio je da je na poslednjem sastanku „malog Šengena“ postignut dogovor o zdravstvenoj saradnji u borbi protiv Kovid-a 19.

Vučić je izrazio nadu da će pre Samita EU i Zapadnog Balkana u Sofiji biti postignut sporazum oko zdravstvene saradnje.

- Taj sporazum bi omogućio građanima Srbije, Albanije i Severne Makedonije da putuju bez PCR testa, verujući jedni zdravstvenim vlastima naših zemalja. Takođe to podrazumeva i pomoć jedni drugima, između ostalog, mogućnost da građani Severne Makedonije i Albanije koriste naše bolnice za lečenje. To sve bi nas učinilo mnogo snažnijim u ovoj borbi - objasnio je on.
 
$bp("Brid_04310516", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"238"});

Vučić je kazao da ta saradnja podrazumeva i razmenu medicinske opreme, i svega drugog što je potrebno u borbi protiv Kovid 19 i zaustavljanja širenja virusa.

Prema njegovim rečima to je inicijativa koja menja region.

Ukazao je da povezivanje, odnosno „mali Šengen“ predviđa i podsticanje preduzetništva u regionu, pomoć u započinjanju biznisa, što je dobro za mlade.

Treba da sarađujemo i u oblasti obrazovanja, a već postoji saradnja u razvoju infrastrukture i trgovini, dodao je on.

- Sve je to dobro za mlade koji mogu da planiraju bolju budućnost, i budu deo ove velike inicijative - rekao je Vučić.

- Ako ne sarađujemo onda smo premali da delujemo kao faktor u regionu. Ako sarađujemo onda smo mnogo snažniji i možemo biti važan faktor i zanimljivi za investitore - dodao je on.