Pašalić: Ekonomske pritiske tretirati kao vrstu napada na novinare!


IZVOR: Republika - 16.10.2020 | 14:42


Zaštitnik građana Zoran Pašalić založio se danas za formiranje jedinstvene baze podataka o svim vrstama napada na novinare, koja bi pored verbalnih i fizičkih napada sadržala i parametre koji određuju sve vrste ekonomskih pritisaka kojima su izloženi predstavnici ove profesije u obavljanju posla.

Foto: Tanjug/T. VALIČ

Zoran Pašalić

„Posebnu pažnju treba posvetiti ekonomskim pritiscima kojima su novinari svakodnevno izloženi a koji se pokazuju kao najvažniji za njihovo obavljanje posla. Takvim pritiscima dovodi se u pitanje svakodnevni život i rad novinara, njihov opstanak u redakciji, a na duže staze i opstanak ove profesije“, ocenio je Pašalić nakon sastanka Radne grupe za izradu akcionog plana za primenu Medijske strategije.

Pašalić je na sastanku, koji je organizovalo Ministarstvo kulture i informisanja, izjavio da bi trebalo formirati jedinstvenu bazu koja bi sadržala i ekonomske pritiske i dodao da se, prema evidenciji pritužbi koje dobija Institucija Zaštitnika građana, iza većine problema koje imaju novinari nalaze ekonomski status i položaj.

Zaštitnik građana je naglasio da ova institucija ima poverenja u postojeće baze podataka o napadima na novinare koje su napravila strukovna udruženja ali da je problematično što se ti podaci ne podudaraju.

„U svakoj profesiji često postoje subjektivna gledišta o tome šta treba da budu parametri i na koji način nešto treba da se određuje. Najobjektivnije parametre i kriterijume može da pruži nezavisno telo i zbog toga se Zaštitnik građana stavlja na raspolaganje za tu vrstu posla, ukoliko se sa tim slože sva novinarska udruženja“, rekao je Pašalić na sastanku.

 
$bp("Brid_02858783", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"234"});

Da bi se to ostvarilo, važno je koliko će novinarska udruženja prihvatiti da neko ko je nezavistan i neće gledati subjektivno definiše i evidentira po grupama ono što su evidentirala novinarska udruženja i tužilaštva, a što je sve najčešće u međusobnom nesaglasju, rekao je Pašalić. 

„Trebalo bi postići konsenzus da ta platforma objedinjuje postojeće baze i sve ono što do sada nije ulazilo u evidenciju. Institucija Zaštitnika građana je spremna da u tehničkom smislu potpuno podrži formiranje takve baze. Za to je potreban konsenzus svih udruženja i novinara koji bi se uključili u rad ove platforme“, naveo je Zaštitnik građana.

On je najavio da će u najskorije vreme Institucija Zaštitnika građana po podacima o napadima na novinare kojima raspolaže, napraviti sistematizovanu bazu onoga šta bi sve trebalo da se evidentira i da bi u nju, uz saglasnost svih novinarskih udruženja, bili uneti već zabeleženi pritisci i napadi na novinare kao i podaci javnog tužilaštva.