Vučić: Politika je kao šah, zahteva strategiju


IZVOR: E. S. T. - 15.10.2020 | 19:15


Proces donošenja vladinih političkih odluka jeste kao šah, igra koja zahteva sposobnost strateškog razmišljanja, ocenio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: Tanjug/A. VUKELIĆ

Aleksandar Vučić

U onlajn intervjuu za TAS, srpski šef države izjavio je da je šah njegova omiljena igra, i da, kao i u politici, mora razmišljati strateški.

 
$bp("Brid_02785065", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"238"});

- Mi smo mali narod i mala država na raskrsnici. Da bismo preživeli i sačuvali sebe, moramo da naučimo dobro da igramo šah. Greške su moguće, ali generalno trudimo se da napravimo takav strateški pristup svemu da zaštitimo kraljev bok i osiguramo sigurnost važnih figura na tabli. Potom i da razmotrimo šanse za razvoj i uspeh - rekao je Vučić.

Naglasio je da je u prethodnih osam godina Beograd vodio politiku u interesu Srbije i srpskog naroda.

- Voleo bih posebno da naglasim da smo u prethodne tri godine bili vrlo ekonomski uspešni. Ove godine država će pokazati najveću stopu rasta u celoj Evropi. Sve to treba pripisati nimalo lakim ekonomskim reformama i našoj politici, koja je privukla investicije iz Evropske unije, Rusije i Kine. Odlučni smo da nastavimo napred tim kursom - dodao je predsednik Srbije.

 
$bp("Brid_02785081", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"234"});

Govoreći o mogućnosti da se Srbija ponovo pridruži vojnim vežbama "Slovensko bratstvo", predsednik države objasnio je da će to biti kada politički uslovi na Balkanu to dozvole.

- Nadamo se da će se ova mogućnost otvoriti za otprilike pet meseci - rekao je šef države i dodao da će se nastaviti vojne vežbe i sa zapadnim partnerima.