Hrvati ne pljuju srpsku vojku kao đilasovci: Dok nas Zagreb hvali, opozicionari besramno napadaju


IZVOR: Kristina ILIĆ - 12.10.2020 | 03:00


Vojna vežba srpske vojske izazvala je poštovanje čak i Hrvata, koji tradicionalno pljuju srpsku vojsku, ali ne i saradnika Dragana Đilasa. Avioni, moćni helikopteri poput "letećeg tenka", koji su bili deo spektakla na Pešteru u okviru vežbe "Sadejstvo 2020." za đilasovce su povod da, koristeći Vojsku, pljuju Aleksandra Vučića i vlast, koja je uspela da borbenu gotovost podigne na mnogo viši nivo nego što je to bilo u vreme njihove vlasti.

Foto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ

Aleksandar Vučić na Pešteru

Marko Jakšić, Đilasov jurišnik još iz vremena protesta koji je bio desna ruka lideru opozicije tokom višemesečnih protesta, poveo je hajku na Vučića i Vojsku.

 
$bp("Brid_02435495", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"238"});

- Ovaj vojni igrokaz na Pešteru samo je obično Vučićevo ku*čenje i trošenje bojeve municije jer nas iskustvo iz rata 1999. godine uči da ničega od ovog ne bi bilo u realnim ratnim uslovima - napisao je Jakšić na Tviteru. POGLEDAJ GALERIJU

PLJUŠTE UVREDE

Umesto podrške, Jakšića su njegovi pratioci na društvenim mrežama pitali po čijem nalogu pokušava da obesmisli vojnu vežbu. Među komentarima bilo je i onih koji su, ogorčeni zbog Jakšićevih reči, pitali da li mu više znači teroristički OVK.

Foto: facebook.com/Kristina Kaplanović/TV Prva/printskrin

Zoran Dragišić

Vojno-politički analitičar Zoran Dragišić kaže da posao opozicije jeste da napada vlast, ali da napadi na Vojsku ne mogu biti deo dnevno-političkog folklora.

Dva reda tenkovske vatre

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Predsednik države, koji je i vrhovni vojni komandant, rekao je da je zadovoljan kako je protekla vojna vežba, kao i potencijalom koji je Vojska Srbije pokazala.

- Bilo je izuzetno dobro videti kako tenkovi u dva reda otvaraju vatru... Veoma sam srećan što niko nije bio povređen. Vojska Srbije je pokazala snagu i mora da bude spremna da čuva zemlju - kazao je Vučić.

Podsetio je da je ova vlast nasledila Vojsku koja ni čizme nije imala.

- Vojna moć je državno pitanje i nije tema na kojoj opozicija treba da skuplja poene. Pogotovo što su na Pešteru pokazane snaga i moć Vojske Srbije. Svako poređenje sa 1999. krajnje je neumesno - navodi Dragišić za Srpski telegraf.

Ističe da država vodi ozbiljnu politiku koja je garant da nam se takve godine više neće ponoviti:

- Vučić vodi politiku mira, razumevanja, napadaju ga kada želi da postigne kompromis, napadaju ga i kada oprema Vojsku... Ništa im ne odgovara. Ne postoji nijedan razuman građanin Srbije koji ne želi da njegova država ima dobru odbranu i Vojsku. Nismo čuli šta to ne valja u nabavci i jačanju Vojske, čuli smo samo da se Vučić razmeće, ali ne i šta bi to bolje moglo i trebalo da se uradi.

Džaferović i Komšić nisu hteli na Pešter

Foto: Tanjug

Milorad Dodik

Poziv na vojnu vežbu "Sadejstvo 2020." odbili su bošnjački i hrvatski član Predsedništa BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić. Vežbu na Pešteru posmatrao je treći član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

- Čestitam na uspešnoj vojnoj vežbi i pokazanoj velikoj sposobnosti koja ohrabruje i pruža poruku da Srbija može uspešno da odbrani državnost i suverenitet, kao i na naporu što se Srbija zalaže za uspostavljanje regionalnog mira - naveo je Dodik.

RESPEKT IZ REGIONA

Za razliku od Đilasovih pristalica, hrvatski portali o prikazanoj moći srpske vojske pišu realno i sa punim poštovanjem. To pokazuje i jedan od naslova sa popularnog hrvatskog portala Dnevno.hr koji glasi: "Goreće nebo i zemlja, Vojska Srbije diže migove i leteće tenkove". POGLEDAJ GALERIJU

- Regionu je sasvim jasno da Srbija vodi potpuno miroljubivu politiku i vojni stručnjaci iz regiona, naročito iz Hrvatske, koja je i članica NATO i ima ozbiljne vojne stručnjake, mogli su dobro da vide da je čitav koncept vežbe i naoružanja Srbije defanzivan, cela strategija je odbrambena, usmerena na zaštitu Srbije - objašnjava Dragišić.

 
$bp("Brid_02435509", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"234"});