PALMA I ŠTRAHE: Prijateljski odnosi za dobrobit dveju zemalja!


IZVOR: Republika - 01.11.2017 | 15:01


Dragan Marković Palma posetio je austrijsku prestonicu na čelu delegacije od 500 studenata, 50 zdravstvenih radnika, privrednika, političara. Sastao se sa predsednikom Slobodarske partije Austrije, Hajncom Kristijanom Štraheom.

Foto: Promo foto

Štrahe i Palma na razgovoru o odnosima Austrije i Srbije

- Rezulat koji je Slobodarska partija Austrije ostvarila na nedavnim izborima nije samo dobar za Austriju već i za Srbiju imajući u vidu politički program i stavove koje smo čuli poslednjih godina a koje sprovodi ta stranka - rekao je Marković čestitajuci Štraheu na odličnom izbornom rezultatu.

- Očito da neznaju Ustav Srbije, da politiku Srbije vodi Vlada i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Mi ne sedimo na dve stolice, ni na evropskoj ni na ruskoj, mi sedimo na svojoj srpskoj stolici. Hoćemo u Evropu. Mi smo pokazali da želimo da sarađujemo sa Evropom, ali i sa Rusijom takođe - nastavio je Marković.

- Pošto će Austrijia biti zemlja predsedavajuća Evropskom unijom u drugoj polovini 2018. godine, tražim da pomogne Srbiji i ne samo tada, već i da reaguje na izjavu američkog diplomate, pošto sam siguran da nijedna država ne bi tako nešto i dozvolila - rekao je Palma.

On je dodao da je Štrahe veliki prijatelj Srbije i da ce pomoći da se Srbija izbori za pravdu, da udje u Evropsku uniju i da se poveća ekonomska saradnja sa Austrijom.

PRIJATELJSKI ODNOS PREMA SRBIJI SE NE MENJA

Predsednik Slobodarske partije Austrije Hajnc Kristijan Štrahe, izjavio je da se posle parlamentarnih izbora u ovoj zemlji, prijateljska politika Austrije nece menjati prema Srbiji, i ocenio da su sankcije Evrope prema Rusiji besmislene.

Foto: Promo foto

Slobodarska partija Austrije sa Draganom Markovićem

- Naravno da su nam dragi izborni rezulatati, danas je bio treći dan naših koalicinih pregovora i oni teku u prijatnoj i prijateljskoj atmosferi i nadam se da ćemo tako da nastavimo u buduće", rekao je Štrahe na konferenciji za medije sa Draganom Markovićem - Palmom. 

- Mi ćemo kao stranka podržavati put Srbije ka Evropskoj uniji - dodao je on.

- Što se tiče naše stranke mi čvrsto stojimo na strani neutralnosti Austrije, a i Srbija neguje vojnu neutralnost što je nama drago i naš zadatak je da negujemo tu tradiciju a ne da nam neki drugi naređuju šta treba da radimo. Radićemo na tome da budemo medijatori tog koncepta a ne da primamo naredjenja - rekao je predsednik Slobodarske partije Austrije.

- Mi smo protiv besmislenih sankcija koje su uvedene Rusiji i dalje ćemo tražiti partnere na evropskom nivou da što pre dođe kraj tim sankcijama - rekao je Štrahe.

Dragan Markovic Palma je svom domaćinu poklonio značku sa srpskom i austrijskom zastavom, rekavši da Štrahe zaslužuje da nosi srpsku zastavu.