PREDSEDNIK PRIVREDNE KOMORE SRBIJE DO SITNIH SATI U KAFANI: Čadež lumpovao i kršio sve mere!


IZVOR: Dragana PETROVIĆ - 03.10.2020 | 03:53


Ko će prvi da prekrši epidemiološke mere ako ne neki javni funkcioner. Srpski telegraf uhvatio je na delu predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža, koji je u noći između četvrtka i petka do sitnih sati lumpovao u jednoj skadarlijskoj kafani.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Marko Čadež

Čadež je bio u većem društvu, stisnutim za jednim stolom, a uz muziku su se veselili daleko iza ponoći iako je po odlukama kriznog štaba fajront morao da bude objavljen već u 23 časa. Bašta nije bila u funkciji, pa nema govora o tome da se može primeniti odredba po kojoj se u kafiću ili restoranu može sedeti i do jedan ujutru ukoliko ima prostor na otvorenom.

- Sva stakla bila su zatvorena, tako da se radilo o klasičnom zatvorenom prostoru. Uz Čadeža i njegovo društvo, u kafani sa živom svirkom bilo je još najmanje 50 ljudi. Svi su se grlili, pevali, igrali. Čadež je bio među najveselijima - priča sagovornik Srpskog telegrafa koji je i sam bio u restoranu i dodaje:

Marko Čadež: Tačno je, bio sam u restoranu i nisam pazio na vreme

U odgovoru na pitanja Srpskog telegrafa predsednik PKS Marko Čadež priznao je da je pogrešio.

- Istina je da sam bio u restoranu i da nisam obraćao pažnju na vreme. Istina je i da sam, kao neko ko je preležao koronu i redovno proverava nivo antitela, možda opušteniji nego drugi. Bitno mi je da ja druge ne ugrožavam, što ne ublažava situaciju u kojoj sam se našao i na koju ukazujete. Takođe, smatram legitimnim da vi, kao odgovoran medij, ukazujete na propuste i pozivate na dosledno sprovođenje mera za sprečavanje širenja virusa.

- Mi smo došli relativno rano i mislio sam da se poštuju mere i da će objekat biti zatvoren u 23 časa. Niko se, međutim, nije uzbuđivao kada je to vreme prošlo, pa ni kada je prošla ponoć. Moje društvo je sedelo do jedan, kada smo otišli, a u kafani nije slutilo na kraj zabave.

Lončar: Biće kažnjavanja, još ćemo pooštriti kaznene mere za osobe koje krše mere

 

Na pitanje Srpskog telegrafa da prokomentarišu to što je jedan javni funkcioner, kršeći sve epidemiološke mere, bio u jednom restoranu do sitnih sati, vidno iznerviran ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručio je da će takvo ponašanje biti sankcionisano.

Foto: Grad Beograd

Goran Vesić

Vesić: Nema zatvaranja grada

Zatvaranja Beograda neće biti, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić nakon sednice štaba za vanredne situacije grada Beograda.

- O zatvaranju Beograda se ne raspravlja niti je ta tema na dnevnom redu - rekao je Vesić i apelovao na građane da se pridržavaju svih epidemioloških mera u cilju sprečavanja širenja virusa korona.

Naveo je da će od vikenda biti pojačane kontrole primene epidemioloških mera od zajedničkih patrola komunalne milicije, republičkih sanitarnih inspektora i MUP, te dodao da će posebno biti kontrolisan javni prevoz.

U Beogradu je, inače, zabeležen blagi porast broja zaraženih koronavirusom, ali je situacija i dalje stabilna, tako da je za sada samo povećana budnost i pripravnost, kaže epidemiolog dr Predrag Kon.

Foto: Tanjug/S. MILJEVIĆ

Srđa Janković

Janković: Razlike su moguće

Član kriznog štaba imunolog dr Srđa Janković izjavio je da se razlikuje praćenje podataka na dnevnom nivou i sabiranje tih brojki i ono što može da se utvrdi kasnije istraživanjem.

- Te razlike variraju i imamo primere iz Kine, Italije, Nemačke i drugih zemalja da je kasnije naučnim istraživanjima nađeno da je broj negde i obolelih i preminulih, a negde preminulih, bio veći - rekao je Janković.

To, kaže, nije neočekivano s obzirom na to da je za neke stvari potrebno duže vreme.

- Takve osobe će biti kažnjene. Molim vas da mi dostavite video-snimak na kome se vidi ta osoba, gde je i u koje vreme bila da bismo mogli da pokrenemo postupak. Biće kažnjavanja i još ćemo pooštriti kaznene mere za takve osobe. Žao mi je, ali tako mora. Na građane još jednom apelujem da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mera i maske, maske, maske obavezno nosite u zatvorenom prostoru, posebno sada kada ide zima i vreme respiratornih infekcija - rekao je ministar Lončar.