VELEOBRT: Srbija ne premešta ambasadu u Jerusalim!


IZVOR: Tanjug, Republika - 09.09.2020 | 14:56


Srbija neće premestiti ambasadu u Jerusalim ako Izrael prizna Kosovo i priznanje Kosova zaoštrilo bi odnose sa Srbijom, piše Džeruzalem post pozivajući se na izvor blizak predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Aleksandar Vučić i Donald Tramp

Izraelsko priznanje Kosova kao nezavisne zemlje zaoštriće odnose sa Srbijom, uprkos tome što je to u okviru sporazuma koje su balkanske zemlje potpisale u Beloj kući, tvrdi za izraelski list izvor blizak predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

- Srbija neće preseliti svoju ambasadu u Jerusalim ako Izrael prizna Kosovo kao nezavisnu zemlju - rekao je izvor, koji je, kako se navodi, dobro upoznat sa sporazumom potpisanim u Vašingtonu.


- Štaviše, ovaj potez Izraela naškodio bi inače bliskim odnosima između Izraela i Srbije i oni nikada više neće biti isti. Toliko je jednostavno - kaže izvor.

Izvor je dodao da „mnogi tvrde da bi Izrael koji prizna Kosovo bio poput zemalja koje jednostrano priznaju ’Palestinu’.
 
$bp("Brid_99663083", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"234"});


Džeruzalem post prenosi saopštenje Vučićevog kabineta da je prošle nedelje došlo do „velike rasprave“ između predsednika Srbije i američkih pregovarača oko izraelskog priznanja Kosova.

- Mislili su da treba da pozovemo Izrael da prizna Kosovo, a mi smo rekli da ne možemo jer to podriva našu politiku. Rekli smo da ako se Izrael i Priština slože oko toga, u redu - izjavio je Vučić.

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Potpisivanje sporazuma u Beloj kući

- Takođe smo rekli Izraelu da će ako budu poštovali Srbiju naša zemlja premestiti ambasadu u Jerusalim - rekao je predsednik.

Džeruzalem post piše da bi „poštovanje Srbije“ moglo značiti nepriznavanje Kosova.

Ranije ove godine, Srbija je najavila da će otvoriti trgovinsku kancelariju u Jerusalimu i šalje delegaciju u Izrael ove nedelje s tim ciljem.