PRIŠTINSKI MEDIJI ŽESTOKO KRITIKUJU HOTIJA: Republika Kosovo uklonjena u konačnom sporazumu


IZVOR: Tanjug, Republika - 07.09.2020 | 21:15


Uzajamno priznavanje, naziv “Republika Kosovo” i pitanje jezera Gazivode, tačke su koje su uključene, a kasnije uklonjene ili promenjene u sporazumu koji su predstavnicima Beograda i Prištine predstavili zvaničnici Bele kuće u Vašingtonu, piše prištinska "Koha ditore".

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Potpisivanje sporazuma u Beloj kući

Promena je usledila nakon što je Srbija odbila da potpiše dokument koji koristi naziv „Republika Kosovo“ i kojim je trebalo da se obaveže na „uzajamno priznanje“, navodi prištinski list.

Srbija je takođe uspela da nametne naziv pregovora u briselskom dijalogu, nazivajući ih pregovorima Beograda i Prištine, dodaje "Koha".

Kako prenosi Kosovo onlajn, u devetoj tački nacrta pominje se posvećenost strana da krenu ka uzajamnom priznavanju, ali je čak i ta tačka preformulisana u konačnom sporazumu.

 
$bp("Brid_99509729", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"237"});

Prištinski list podseća i da je na konferenciji za novinare posle potpisivanja predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao uklanjanje pomenutih tačaka velikom pobedom Srbije, dok Priština neprestano negira da je bilo promena u sporazumu.

Napetosti i sukobe u prištinskoj delegaciji stvorile su tačke u kojima se govori o jezeru Gazivode, navodi dalje ''Koha''.

Izvori ''Kohe'' kažu da je ovu tačku prihvatio premijer Avdulah Hoti, pa je iz tog razloga lider ABK Ramuš Haradinaj javno istupio protiv potpisivanja dokumenta.
 
$bp("Brid_99509750", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"234"});

Nakon što je Haradinaj zapretio napuštanjem koalicije, Hoti je zatražio da se ova tačka preformuliše u konačnom sporazumu.

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa to je negirao i nazvao izveštavanje prištinskih medija neistinitim.

Mustafa tvrdi da formulacija za Gazivode 4. septembra nije pretrpela nikakve izmene.