Direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac uputio otvoreno pismo Zelenoviću!


IZVOR: Republika - 25.08.2020 | 10:58


VD direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac, MSc dr Branko M. Vujković, uputio je otvoreno pismo Komandantu Štaba za vanredne situacije Grada Šapca Nebojši Zelenoviću koje prenosimo u celosti.

Foto: Tanjug/T. VALIČ

Nebojša Zelenović

Gospodine Zelenoviću, 

Zavod za javno zdravlje Šabac je svojim stručnim mišljenjem od 22. avgusta odgovorio Štabu za vanredne situacije Grada Šapca (u daljem tekstu: Štab), a po Vašem dopisu  broj: 119-00-25-257/2019-13 od 21. avgusta , da su se stekli uslovi za ukidanje vanredne situacije. 

U nekoliko navrata smo istakli i naš stav, da je važno ukinuti vanrednu situaciju u Gradu Šapcu, ako se broj potvrđeno pozitivnih slučajeva smanji pre početka nove školske godine, zbog svih epidemioloških rizika koje događaji kao što su izborni proces i polazak u školu sa sobom nose. 

Kako se u prethodnoj nedelji epidemiološka situacija stabilizovala,  a i na Vaš gore pomenuti dopis od 21. avgusta mi smo  konkretno  odgovorili da možete ukinuti vanrednu situaciju uz ostanak na snazi svih preventivnih mera, nije nam jasno zašto ste u nedelju 22. avgusta na sednici Štaba doneli "Zaključak o usvajanju stručnog mišljenja Zavoda za javno zdravlje Šabac", a niste kao odgovorna osoba sa ovlašćenjem Komandanta Štaba doneli predlog Odluke o ukidanju vanredne situacije Grada Šapca, koju Vi kao vršilac dužnosti Gradonačelnika treba i da potpišete. 

 
$bp("Brid_98352658", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"238"});

Gospodine Zelenoviću, Vaša farsa i politički performansi se nastavljaju i dalje. Kalkulacije koje ugrožavaju javno zdravlje građana Šapca Vama svakako nisu strane, jer već ste to pokazali nepostupanjem po našim dopisima u junu mesecu, i organizacijom događaja van svih epidemioloških kriterijuma u toku 27. i 28. juna, koji su i doveli do rasplamsavanja epidemije u Gradu Šapcu. 
Obzirom da su u tim događajima učesnici, pa i organizatori, bili Zamenik Komandata Štaba Dušan Kostadinović, i član Štaba Nemanja Pajić, jasno je na koji način i kako važne odluke Štab i donosi. 
     
Na poslednjoj elektronskoj sednici Vašeg Štaba, koja je održana sinoć, usvojili ste dopis Kriznom Štabu za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, gde navodite da imajući u vidu da se ukidanjem vanredne situacije, u roku od sedam dana, stiču uslovi za održavanje ponovljenih lokalnih izbora na 27 biračkih mesta, i da je neophodno da dobijete smernice o protivepidemijskim merama da bi se ponovljeni izbori sproveli nakon ukidanja vanredne situacije. 

Obzirom da Vi dopise Zavoda za javno zdravlje Šabac čitate selektivno, podsetiću Vas da ste 20.06.2020. i Vi, kao i predstavnici svih drugih lokalnih samouprava, dobili naš dopis broj: 1029/1, sa svim protivepidemijskim merama koje morate poštovati i sprovoditi na svakom biračkom mestu. Jasno je da se te mere odnose i na preostalih 27 biračkih mesta, samo Vi morate da ih pročitate, i da ih sprovedete. 

Imate još vremena da ukinete vanrednu situaciju, da ne biste ugrozili zdravlje dece i nastavnog kadra mešanjem dva događaja visokog rizika. 

Nemojte ukidanje odlagati da biste pravili predstave u kojima delite 3 maske po detetu, i tablete vitamina C sa cinkom. 

Neću Vam sada pisati o tome da je lokalna samouprava na mnogo konkretniji način mogla da pomogne roditeljima i školske i predškolske dece u pripremama za školu, kao što je mogla da pomogne i lokalnim privrednicima, jer Vi ste se svakako odlučili za „behatonizaciju“ Šapca u borbi za "Pluća Grada", i podelu "lekovitih" paketa sa Vašim propagandnim flajerima u borbi protiv zaraze. 

Stav naše ustanove je nedvosmislen. 

Ukinite vanrednu situaciju, pustite građanima da žive uz poštovanje preventivnih mera, i čuvajte zdravlje naših mališana više nego Vašu poziciju.    

Srdačan pozdrav,

VD Direktor

MSc. dr Branko M. Vujković