Od Bajatovića 500.000 za spomenik herojima


IZVOR: Dragana SIMIĆ - 26.10.2017 | 05:33


Akcija Srpskog telegrafa privodi se kraju! Dušan Bajatović, direktor "Srbijagasa", uplatio je pola miliona dinara za spomenik herojima sa Košara, i to samo dan pošto smo ga pitali hoće li finansijski podržati našu akciju. Prvi čovek "Srbijagasa" u utorak je obećao da će uplatiti novac, a već juče ujutro novac je legao na račun.

Foto: Tanjug/J. Pap

Dušan Bajatović

POSEBNO MESTO

- U odbrani od NATO agresije učestvovao je narod. Heroji sa Košara imaju posebno mesto u srpskoj istoriji jer su branili zemlju na mestu pokušaja kopnenog prodora kako NATO, tako i albanskih agresora. Tradicija srpskog herojstva je s njima ponovo dokazana, i to ima mesta u nacionalnoj istoriji - kaže Bajatović za Srpski telegraf.

BAJATOVIĆ: Tradicija srpskog herojstva je s njima ponovo dokazana i to ima mesta u nacionalnoj istoriji

Inicijativu našeg lista da srpski junaci dobiju spomenik u Beogradu, osim Bajatovića, do sada su finansijski pomogli ministri Mladen Šarčević i Zorana Mihajlović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, Stefan Stamenkovski iz Zavetnika, te Miroslav Parović, predsednik NSP...

A na tome su zahvalni i heroji. Pripadnici Prištinskog korpusa i Treće armije posetili su juče redakciju Srpskog telegrafa i uručili plaketu u znak zahvalnosti što će heroji koji su se hrabro borili za svoju otadžbinu uskoro dobiti spomenik, kao i za maksimalnu medijsku podršku koju smo im pružili.

108 boraca poginulo na Košarama

PLAKETA U ZNAK ZAHVALNOSTI

- Plaketa je simbolično u obliku graničnog kamena jer su i sami junaci koji su 1999. godine branili svoju zemlju bili graničari - poručuje jedan od heroja karaule Gora Nenad Erceg.

Da smo svojom inicijativom prekinuli medijski mrak i pokrenuli lavinu događaja i akcija, naveo je i heroj sa Košara Darko Anđelković. On je gostujući na jednoj niškoj televiziji iskazao zahvalnost našem listu jer će i mnoge ulice širom Srbije dobiti ime po junacima sa kosovsko-albanske granice.

- Na inicijativu Srpskog telegrafa da se herojima sa Košara podigne spomenik počeli smo da prikupljamo novac. Tako je došlo i do priče da ulice i bulevari širom zemlje nose ime junaka. Tako ćemo u Prokuplju dobiti svoju ulicu, kao i u Nišu, Beogradu. U mom rodnom gradu Raški imaćemo trg nazvan po herojima Košara - rekao je Anđelković.

Podsetimo, tokom bitke na Košarama 1999, koja je trajala 68 dana protiv albanskih terorista i NATO agresora, poginulo je 108 mladića.