"NIKAD NISAM REKLA DA VUČIĆ LAŽE"! Tanja Fajon odelodanila kakvi su razgovori sa predsednikom Srbije


IZVOR: Tanjug, Republika - 08.08.2020 | 09:38


Predsednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU Tanja Fajon izjavila je da su razgovori sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ponekad žustri, ali isto tako iskreni i direktni.

Foto: Tanjug/D. GOLL

Tanja Fajon

Fajon je u intervjuu za beogradsku Politiku, na pitanje da prokomentariše tvrdnje ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina kako čini sve da Srbima ogadi EU i da nema hrabrosti da Vučiću kaže u lice ono što govori ispred kamera, odgovorila da nikada pred kamerama ne upire u bilo koga direktno, već se obraća institucijama.

- Nikada me niste čuli da kažem da Vučić ili Vulin lažu - dodala je Fajon.


Podsećajući da se u prošlosti žestoko borila da budu ukinute vize za Srbiju i da kasnije ponovo ne budu uvedene zbog ilegalne migracije, Fajon je istakla da je Srbija veoma važan igrač u regionu za stabilnost i pomirenje i da će uvek tvrditi da je EU potrebno važno proširenje na zapadni Balkan.

 
$bp("Brid_96879130", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"238"});


Ona je najavila da će međustranački dijalog u Srbiji, koji je uz posredovanje EP započet prošle jeseni i obustavljen zbog priprema za izbore, biti nastavljen u što skorije vreme.

Fajon je dodala da se u drugoj fazi dijaloga treba usredsrediti na dugoročni cilj unapređenja međustranačkog dijaloga u Skupštini.

Prema mišljenju Fajon, ostvaren je neki napredak, ali predstoji mogo posla, posebno u oblasti slobode medija.

Na pitanje da li krug učesnika u drugoj fazi dijaloga treba da se proširi, ona je odgovorila da je EP spreman da sarađuje sa svim političkim strankama koje su posvećene demokratiji i proevropskoj budućnosti.

Govoreći o bojkotu, ona je rekla da da je to snažno sredstvo za postizanje cilja, ali da se treba zapitati koja je konačna cena.

 
$bp("Brid_96879119", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"234"});


Fajon je ocenila da sada imamo parlament bez proevropske demokratske opozicije i dodala da je to brine.

Na pitanje zašto je problem izlaznost na izborima u Srbiji i da li se EP zabrinuo zbog izlaznosti u Hrvatskoj, Albaniji i Severnoj Makedoniji, gde je na izbore izašlo manje građana nego u Srbiji, ona je odgovorila da je mali odziv na izborima pokazatelj umora ljudi, ne samo u Srbiji nego svuda.

- Generalno je trend negativan i to je nešto zbog čega svi moramo da se zabrinemo - ukazala je Fajon.