Nataša Kandić stala uz Borisa Miloševića i Plenkovića, a protiv Vučića


IZVOR: Mediji, Republika - 06.08.2020 | 12:43


Osnivačica Fonda za humanitarno pravo (FHP) Nataša Kandić izjavila je danas da je potpredsednik hrvatske vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke Boris Milošević odlaskom na obeležavanje operacije “Oluja” u Kninu pokazao da je “sjajna moralna figura”.

Foto: Public

Nataša Kandić

- Boris Milošević je sjajna moralna figura ovogodišnjeg obeležavanja "Oluje". A u Srbiji je naišao na ružno, primitivno pljuvanje i označen je kao ‘izdajnik’. To je veoma ružno”, kazala je Nataša Kandić u onlajn diskusiji “Operacija Oluja u politikama sećanja u Hrvatskoj i Srbiji 25 godina kasnije”.

Dodala je da je bitno i što je premijer Hrvatske Andrej Plenković u Kninu “vrlo precizno i detaljno” govorio o tome kako pomirenje treba da se odvija: da se temelji na činjenicama, na saradnji sa svima koji mogu da pomognu u rešavanju sudbine nestalih.

- Vreme će pokazati da li će te poruke pratiti i dela koja će postati stvarnost - kazala je Nataša Kandić i dodala da je pomirenje teško ostvariti, ukoliko se u javnost ne iznesu činjenice o žrtvama.

 
$bp("Brid_96717403", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"238"});
Ona je navela da, s druge strane, poruke predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa obeležavanja godišnjice “Oluje” na mostu u Rači “nisu ni malo dobre poruke”, a posebno poziv na “čuvanje grobova”.

- U Srbiji i u Republici Srpskoj na delu je stalno jačanje vrlo ekstremističke floskule da je Hrvatska kriva za uništavanje svega što je srpsko - kazala je Nataša Kandić, koja je i koordinatorka regionalne Inicijative nevladinih organizacija za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji nekadašnje SFRJ od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001. godine (REKOM).

Foto: twitter.com/Katarina Brecic‏

Andrej Plenković

Dodala je da su ključne činjenice koje su nasleđe Haškog tribunala i činjenice koje su prikupili domaći sudovi u procesima za ratne zločine.

- Činjenice koje se odnose na žrtve nikada neće nestati, i ne mogu ih potisnuti razne informacije sa interneta koje neke političke stranke namerno šire, s ciljem falsifikovanja istorije - kazala je Nataša Kandić.

Istoričar iz Hrvatske Vjeran Pavlaković rekao je da ovogodišnje obeležavanje operacije “Oluja” u Kninu ima značaj na simboličkom nivou, a treba da bude praćeno konkretnim potezima.

 
$bp("Brid_96717413", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"234"});
Hrvatski novinar i građanski aktivista Sven Milekić ocenio je da ne treba biti preveliki optimista zbog simboličnih poteza Vlade Hrvatske i dodao da je i ranije bilo sličnih gestova hrvatskih vlasti, koji nisu bili praćeni konkretnim potezima koji bi doprineli hrvatsko-srpskom pomirenju.

- Hajde da prvo tim ljudima u tim selima uvedemo struju i vodu, da dobiju osnovne uslove za život. To će biti jasan znak da su oni građani države Hrvatske i to će biti preduslov za pomirenje - kazao je Milekić.

Onlajn diskusiju je organizovao REKOM, a moderatorka je bila Jelena Đureinović iz FHP-a.