Predsednik Vučić i premijerka Brnabić danas u Rači, godišnjica 25 godina od "Oluje"


IZVOR: Tanjug, Republika - 04.08.2020 | 06:12


Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja" biće obeležen danas u Rači, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić.

Foto: Tanjug/STF

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Arhiva)

Vučić je pre nekoliko dana najavio da će Srbija i Republika Srpska 4. avgusta zajedno obeležiti veliku srpsku tragediju - progon 250.000 Srba iz Hrvatske.


- Obeležićemo, bez prisustva velikog broja ljudi, tamo gde smo to učinili prvi put zajedno 2015, na Rači, gde ćemo postaviti i spomen obeležje. Na tom mestu gde je najveći broj izbeglica na traktorima prešao, napravićemo, kada zajedno sa RS bude izgrađen most spomen park - rekao je predsednik Srbije.

 

 
$bp("Brid_96521464", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"234"});

 


Pored državnog vrha Srbije, obeležavanju u Rači kao predstavnici Srba u Hrvatskoj, prisustvovaće deca iz kolone koja su pre 25 godina prešla u toj koloni u Srbiju, a onda su se, nakon nekoliko godina, u želji i čežnji za zavičajem, vratili i počeli da obnavljaju svoj život i život svog naroda u Hrvatskoj i sada tamo žive.

Predsednik SDS S-a Milorad Pupovac rekao je Tanjugu da će u Rači biti četvoro mladih, među kojima i Anja Šimpraga, poslanica u Saboru, dok su ostali predsednici opština ili zamenici predsednika opština u kojima Srbi imaju relativnu većinu ili je u njima najveći broj Srba koji žive u Hrvatskoj.