Socijalista godinama sumnjivo poslovao: Tončev zakida koga stigne, njegova firma nanela EPS milionsku štetu!


IZVOR: E. S. T. - 29.07.2020 | 03:53


Potpredsednik SPS i predsednik opštine Surdulica Novica Tončev našao se u žiži nakon što je najavio blokadu puteva na jugu Srbije ukoliko mu, kako je rekao, bude smenjen još makar jedan direktor. Sada je jasno i zašto je pretio...

Foto: Tanjug/AP

Novica Tončev

Kako Srpski telegraf saznaje, u mnogim poslovima koje njegova firma "Tončev gradnja" obavlja ili je obavljala otkrivene su razne nepravilnosti, koje su dokazane i dokumentovane u najmanje tri slučaja, zbog čega je reagovao i Sektor za unutrašnju kontrolu EPS.

Tončev je, kako pokazuje dokumentacija u koju je naš list imao uvid, samo na tri poslovna poduhvata obrnuo višemilionske sume po istoj matrici, ne poštujući ugovorne obaveze, probijajući rokove, tražeći uvećanje cene aneksima, pretnjama... Pokazalo se to na poslovima sanacije kanala "Strvna" i "Čemernik", te zgrade za edukaciju radnika i objekta u rasadniku HE Đerdap.

Idemo redom...

1. "Tončev gradnja" i "Hidrotehnika-hidroeneregetika" ad Beograd zaključili su 28. marta 2011. ugovor vredan 538.059.383 dinara sa PD HE Đerdap d. o. o. Kladovo radi sanacije kanala "Strvna" i "Čemernik" u okviru "Vlasinskih hidroelektrana". Rok je bio 30 meseci. Dakle, septembar 2013. Ugovor je, međutim, aneksima produžavan još četiri godine. I ne samo to, izvedeni su radovi daleko manje vrednosti od ugovorene - 357.475.491,80 dinara.

- Razlog što "Tončev gradnja" nije izvršila radove verovatno leži u činjenici da su tokom 2017. vršili pritisak na JP EPS i uslovljavali nastavak posla povećanjem cena, kao i da se uplate vrše na račun "Tončev gradnje" umesto, kako je predviđeno ugovorom, "Hidrotehnike" - priča izvor Srpskog telegrafa.

Pošto Tončevu, nastavlja naš sagovornik, nije omogućeno protivzakonito postupanje, njegova "kazna" za JP EPS bila je napuštanje radova. Osim toga, utvrđeno je da izvedeni radovi nisu u skladu s prihvatljivim građevinskim standardima.

Napao Srpski telegraf preko lokalnog portala

Socijalista je juče iskoristio lokalni portal Vranjske za objavu teksta "Ne prestaje medijski linč Novice Tončeva", gde se konstatuje da su na mejl "Tončev gradnje" stigla "sramna, uvredljiva i optužujuća pitanja" Srpskog telegrafa i onda prenosi njegovo saopštenje, a zapravo poruka koju je, umesto odgovora za sumnjivo poslovanje, prosledio i našem listu. Glavni i odgovorni urednik Saša Stojković nije želeo da odgovori zašto je to učinjeno, što nisu zvali drugu stranu, da li zato što ih Tončev kontroliše, sponzoriše...

- Prijatan dan - rekao je Stojković i prekinuo vezu čim je čuo da je poziv novinara Srpskog telegrafa, a da nije ni saslušao pitanja.

2. Po sličnom obrascu rađeno je i na sanaciji zgrade za edukaciju radnika HE Đerdap 2 u Badnjevu. Naime, "Tončev gradnja" i HE Đerdap su za taj posao 23. novembra 2010. zaključili ugovor vredan 21.711.707 dinara. Iako je rok za završetak radova bio 90 dana, opet je produžavan aneksima skoro još dve godine. Plus su 2011. sproveli javnu nabavku u vrednosti od 4.045.453 dinara u pregovaračkom postupku bez objavljivanja ponuda da bi "Tončev gradnji" bio dodeljen posao i unutrašnjih građevinskih radova. Konačno, "Tončev gradnji" isplaćeno je 22.705.852 dinara iako su izvršeni radovi u vrednosti od 18.618.789 dinara.

3. JP EPS podneo je krivične prijave i zbog muljanja sa javnim nabavkama na poslu sanacije objekta u rasadniku. Na tom poslu "Tončev gradnja" fiktivno je imala najmanju ponudu, a onda se sa glavnim konkurentom koji je dao višu ponudu dogovorila da ta firma ("Đerdap usluga") za manje novca od onog po kom je pobedila "Tončev gradnja" uradi dogovoreni posao.

Ni na jedno konkretno pitanje Srpskog telegrafa Tončev nije odgovorio. Umesto toga, poručio je da je "krajnje ponižavajuće da se od njega očekuje da komentariše i odgovara na laži i optužbe, posebno ne na unapred donete zaključke".

- Potpuno mi je jasno da je tekst naručen sa idejom diskreditovanja moje kompanije i urušavanja mog ugleda, a pre svega, kao nastavak medijskog linča i svakodnevnog javnog razapinjanja. "Tončev gradnja" je ozbiljna i odgovorna firma koja posluje transparento, vodi računa o svakom svom radniku i državi redovno, već više od 30 godina, plaća porez. Sve nesporazume koje "Tončev gradnja" nije u mogućnosti da reši sa partnerima prepušta sudstvu. O ovim optužbama sam već obavestio sve medije, a sledeći korak jeste tužilaštvo - navodi Tončev.