JEREMIĆ, OBRADOVIĆ, GEORGIEV i mnogi drugi opozicionari POD ISTRAGOM! Velika akcija sledi


IZVOR: Tanjug, Republika - 28.07.2020 | 15:30


Na spisku Uprave za sprečavanje pranja novca nalazi se 20 osoba i i 37 organizacija ili udruženja.

Foto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ

Policija (Ilustracija)

Uprava za sprečavanje pranja novca pri Ministarstvu finansija zatražila je uvid u bankovne transakcije pojedinih medijskih radnika, nevladinih organizacija i udruženja građana, od 1. januara 2019. godine, kako bi se utvrdilo da li te organizacije i pojedinci imaju veze sa finansiranjem terorizma ili pranjem novca, preneli su mediji.

Prema pisanju medija, na spisku Uprave za sprečavanje pranja novca nalazi se 20 osoba i i 37 organizacija ili udruženja.

Na spisku su, između ostalih, NUNS, UNS, CINS, BIRN, KRIK, CRTA, Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija, Evropski pokret u Srbiji, Fond za humanitarno pravo, Građanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava, BIRODI, Jukom, CEAS, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beogradski centar za ljudska prava, LIBEK, Helsinški odbor za ljudska prava...

 

 
$bp("Brid_95949945", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"238"});

 

Od pojedinaca, pominju se imena novinara Slobodana Georgieva, Biljane Stjepanović, Branka Čečena, Vukašina Obradovića, a na spisku je, prema navodima medija, i Vuk Jeremić, reditelj Andrej Nosov, Jelena Milić iz CEAS-a...

Foto: Tanjug/B. STEKIĆ

Vuk Jeremić

Traže se podaci i o produkcijskoj kuci Non Aligned Films, Trag fondaciji, Fondaciji Katalist, Fondacija Sloboda štampe...

Uprava traži promet po dinarskom i deviznom računu, i ukupno po godini, sa navedenim osnovama priliva i odliva i podatke po čijem nalogu se vrše uplate i u čiju korist se vrše isplate, podatke o ovlašćenim licima, da li su navedena lica ovlašćena po računima drugih lica...

Udruženje novinara Srbije traži od Ministarstva finansija i Uprave da objasne ovaj potez, koji vide kao "sumnjičenje novinara, medije i udruženja za pranje novca" i pitaju zašto je i UNS obuhvaćen nameravanom proverom.

Dodaju da ne spore pravo državnih organa da koriste zakonska ovlašćenja, ali su, kažu, zabrinuti što se na spisku objavljenom u medijima nalaze novinari, istraživački mediji, novinarska i medijska udruženja koja, kako navodi UNS, štite slobodu medija.

Reagovale su i neke opozicione stranke, pa tako Stranka slobode i pravde nema sumnju u to da je cilj da se oni koji su navedeni za proveru računa kriminalizuju.

Foto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ/Tanjug/D.GOLL

Jelena Milić je na spisku za istragu

Članice DS Vesna Marjanović i Maja Videnović smatraju da je ovaj potez Uprave akt "gušenja nezavisnog i kritičkog delovanja nezavisnih medija i organizacija civilnog društva, te njihovo zastrašivanje i pokušaj diskreditacije".

Inače, Uprava za sprečavanje pranja novca redovno kontroliše vladine zvaničnike i funkcionere.

Pored toga, u skladu sa Preporukom 8 FATF i međunarodnim dokumentima, uključujući i Rezoluciju SB UN 2462, Srbija je implementirala mehanizam nadzora nad neprofitnim sektorom u cilju sprecavanja njegovih zloupotreba u svrhu finansiranja terorizma.

 

 
$bp("Brid_95949995", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"231"});

 

Mehanizam je u decembru 2019. godine vrednovan od strane MANIVALA i ocenjen je kao "široko usklađen sa standardima FATF".

Procedure i kriterijume za vršenje nadzora usvojila je Koordinaciona komisija za inspekcijski nadzor i oni su transparentni i javni.

Celokupan nadzor se sprovodi u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima koji su u skladu sa svim relevantnim međunarodnim preporukama i kriterijumima.