PORUKA MINISTRA KRKOBABIĆA POVRATNICIMA: Prepečenica srpska izvozna šansa


IZVOR: E. S. T. - 28.07.2020 | 04:40


Ministar Milan Krkobabić je poručio povratnicima iz inostranstva da je proizvodnja jakih alkoholnih pića, posebno srpske šljivovice prepečenice, isplativ posao i nova razvojna šansa.

Foto: Risto Kostov

Milan Krkobabić

- Srbija je bogom dana za gajenje šljive i proizvodnju šljivove prepečenice. Slični mikroklimatski uslovi postoje još možda u Kaliforniji i nekim delovima Francuske i Italije. Čuveni irski književnik nobelovac Džordž Bernard Šo, veliki poštovalac Srbije, izjavio je da je Srbija najviše poznata u svetu po Nikoli Tesli, Mihailu Pupinu, Ivi Andriću i staroj srpskoj šljivovoj prepečenici - rekao je Krkobabić.

Dodaje da međunarodni stručnjaci našu rakiju, uz francuski konjak i škotski malt viski, smatraju najkvalitetnijim i najsavršenijim jakim alkoholnim pićem na svetu, a da, s druge strane, nje nema u fri-šopovima i drugim uglednim prodavnicama širom sveta uz oznaku "Made in Serbia".

- To je opomena da što pre međunarodno zaštitimo tehnologiju proizvodnje i geografsko poreklo najpoznatije voćne rakije. Onako kako su to Francuzi zaštitili pića konjak, armanjak i kalvados, Škoti malt viski, Meksikanci tekilu ili Italijani grapu. Pošto Srbija, a ranije i SFRJ, nije zaštitila srpsku šljivovicu prepečenicu, mnoge zemlje EU, među kojima Nemačka, Češka, Slovačka, Italija, Slovenija, Austrija i Hrvatska proizvode i izvoze šljivovicu prepečenicu u zemlje EU i van nje - napominje ministar.

Krkobabić istovremeno poručuje da naši mali i srednji proizvođači rakija u svojim destilerijama moraju, uz primenu visokotehnoloških naučnih postupaka da obezbede i kvalitet, kvantitet i kontinuitet kako bi svet više vrednovao taj naš vrhunski proizvod. Poručuje da staru srpsku šljivovu prepečenicu nikako ne bi trebalo prodavati u rinfuznom stanju po niskoj ceni od evro, evro i po, već je izvoziti u atraktivnoj staklenoj ambalaži po ceni od oko 10 evra za litar.