(VIDEO) Situacija u Beogradu dosta povoljnija nego prethodnih dana, smanjen broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom


IZVOR: Republika - 26.07.2020 | 13:17 >> 13:22


U palati Srbije održava se redovna konferencija za novinare povodom epidemije korona virusa.

Foto: youtube.com/Tanjug

Krizni štab

Na početku konferencije prva se obratila doktorka Darija Kisić Tepavčević koja je saopštila najnoviji broj obolelih kao i umrlih u našoj državi u poslednja 24 časa.

Takođe je saopštila da je situacija dosta povoljnija nego prethodnih dana, te da je Beograd još uvek najveće žarište, zatim slede Kragujevac i Novi Sad.

Pored tri najveća žarišta u našoj državi, i Šabac i Kraljevo se nalaze na spisku najvećih žarišta u Srbiji.

Dr Kisić Tepavčević rekla je da je zaraženo 690 zdravstvenih radnika, a da je oko 70 hospitalizovano. I pored toga imamo mesta za blagi optimizam - kazala je ona 

Na pitanje novinarke da li ima pacijenata iz Beograda koji su hospitalizovani u drugim mestima obzirom da se govori da su kapaciteti smanjeni u prestonici, doktor Pelemiš je odgovorio, da je problema bilo sa smeštajem ali da je situacija dosta stabilnija te nema potrebe da se bolesnici šalju u unutrašnjost nego ranije kada je bilo nephodno.

O stopi smrtnosti

- Fizička distanca jeste nešto što omogućava i sprečava prenošenje virusa, ali moramo da preduzmemo sve mere i da peremo ruke i da nosimo masku, bez obzira koliko to izgledalo banalno, a mi se osećali zdravo - podvukla je doktorka.

- Kada je u pitanju uzrasna distribucija preminulih prosečan uzrast je 69,4 godina. Preminulo je šest osoba muškog i dve osobe ženskog pola. Ipak, Ima mesta za optimizam. Smanjuje se broj osoba koji zahtevaju hospitalizaciju, kao i broj pregleda. Tako je u Beogradu bilo nešto malo manje od 2.000 pregleda, a prosek je bio 2.700 - rekla je doktorka.

 
$bp("Brid_95770334", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"234"});

Kako je kazala, nema podataka da je došlo do izmene virusa, već da je suština da bez obzira na veliki broj nepoznanica znamo kako možemo da sprečimo da se inficiramo.

- Sada imamo situaciju da imamo veći broj laboratorijski potvrđenih slučajeva i da se hospitalizuju osobe zbog težine kliničke slike. U bolnicama su osobe sa srednje teškom i teškom pneumonijom, za razliku od prvog pika gde su bili hospotalizovani čak i oni bez simptoma. Zato se stiče utisak da su sada teže forme bolesti, jesu one koji su u bolnici, ali sada je veći broj inficiranih osoba, kako kod nas tako i u Evropi i u svetu, tako da se stopa mortaliteta i letaliteta održava u onom nivou u kakvom je bila od početka epidemije - kazala je Kisić Tepavčević.

Kada je u pitanju smrtnost, dr Kisić Tepavčević rekla je da se održava na istom nivou od početka epidemije.

O načinu se prati trend novozaraženih

- Uzorkovanje se vrši u svim kovid ambulantama, a neki imaju i više od jedne ambulante isve one dobijaju informacije o pozitivnosti testova koje su poslale laboratorije i podaci se objavljuju na taj dan. Kojom brzinom će da se objavljuje zavisi i od osoba koje unose te podatke. Mi objavljujemo rezultate u 15 časova i to su oni objedinjeni iz svih punktova koji vrše uzorkovanje. Svi bismo hteli istog trenutka objedinjene rezultate. Ali svaki zavod zna kompletnu epidemiološku situaciju na svojoj teritoriji i sve se odluke donose na nivou lokalnih Kriznih štabova - kazala je Kisić Tepavčević.

O promeni strategije

- Strategija se svodi na jedno te isto, na mere koje stalno ponavljamo, ona može da bude obavezujuća, preporučena, ali se svodi na jedno te isto. U suštini u čitavom svetu se sve strateške mere vrte oko preventivnih mera. Ne mogu da prihvatim da je ijedan zakon ili odluka iznad naše želje da ostanemo zdravi - rekla je Kisić Tepavčević.

O pacijentima na respiratoru

Dr Kisić Tepavčević rekla je da je to dinamična kategorija i da može da znači da je određeni broj ljudi i umro, a ne da se oporavio.

- To pokazuje da doktori koji rade u Kovid bolnicama paze i ne žure da stavljaju prerano pacijente na respirator, jer prerano stavljanje može da bude loše. Ovo samo pokazuje da imate manje životno ugroženih pacijenata - rekao je dr Mijomir Pelemiš.

S obzirom da je broj pacijenata na respiratoru u poslednjih nekoliko dana opao, dr Pelemiš je rekao da je tako nešto nezahvalno komentarisati jer ima bolesnika koji na drugačiji način primaju kiseonik.

O peticiji

- Prihvatićemo svaku novu ideju, jer se svi borimo za zdravlje svih građana Srbije i to je naš prevashodni zadatak. Ja pozivam sve njih, koji imaju bilo kakvu ideju, a nisam čuo nijednu novu da ih sprovedemo. Pozivam sve te uvažene kolege da nam se pridruže da se borimo protiv zajedničkog neprijatelja, a ne da se bavimo politikom. Mene politika ne zanima već samo zdravlje našeg naroda. I tu smo spremni za svaku sugestiju - rekao je dr Pelemiš komentarišući peticiju "Ujedinjeni protiv Covida-19".

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ