Bivši Trampov savetnik: Moja ideja nije razmena teritorija, ali lideri Kosova i Srbije su to tražili


IZVOR: Kosovo-online, Republika - 05.07.2020 | 06:24


Bivši savetnik američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je za albanski portal Faksveb da pitanje korekcije granice između Kosova i Srbije nije bila njegova ideja.

Foto: Tanjug/AP

Džon Bolton

Kako prenosi Gazeta Ekspres, Bolton je na posredan način priznao da je bio upoznat sa tom idejom, za koju je rekao da je ideja predsednika Kosova i Srbije.

- U slučaju Kosova i Srbije postojale su indikacije još 2018. da su lideri hteli da to pitanja reše, jer su videli da ne mogu da ostvare stvarni nezavisni ekonomski razvoj i stabilnost dok se njihovi odnosi ne normalizuju. Bilo je to vrlo kontroverzno unutar tih država, ali se meni učinilo da je to vredno napora. Jedna od stvari o kojima su razgovarali bila je mogućnost razmene teritorija - rekao je Bolton.

Bolton je rekao da je ovakva ideja dočekana sa gnušanjem od strane Nemačke, Zapadne Evrope, ali i u pojedinim delovima Balkana.

- Moja ideja nije razmena teritorija, ali lideri Kosova i Srbije su to tražili. Mislio sam da se moraju preduzeti određeni koraci na Balkanu i u Istočnoj Evropi. Prvo, da se smanji ruska uključenost. Na Balkanu sam rekao da opasnost ostaje sa nerešenim sporovima, to je plodno tlo za nekoga ko može da stvori sukobe - istakao je Bolton.