Dačić i Mnatsakanian o otvaranju Ambasade Srbije u Jerevanu po okončanju epidemije


IZVOR: Republika - 17.06.2020 | 07:54


Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je telefonom sa ministrom inostranih poslova Jermenije Zohrabom Mnatsakanianom.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Ivica Dačić

Dvojica ministara su tokom razgovora razmenili informacije o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u Srbiji i Jermeniji. Ministar Mnatsakanian je naveo da Jermenija i dalje beleži nove slučajeve obolelih od zarazne bolesti COVID-19, ali je izneo uverenje da će se zdravstveni sistem uspešno izboriti sa tim. 

Ministar Dačić je poželeo uspeh na tom planu i preneo da se epidemiološka situacija u Srbiji značajno popravila, što je dovelo do ublažavanja restriktivnih mera koje su ranije uvedene. 

Ministri Dačić i Mnatsakanian su izrazili nadu da će, po uspešno okončanoj borbi sa virusom, Srbija i Jermenija nastaviti da unapređuju bliske i prijateljske odnose. 

Ministar Mnatsakanian je istakao da  otvaranje Ambasade Republike Srbije u Jerevanu predstavlja važan korak u jačanju bilateralne saradnje i izrazio je nadu da će po okončanju epidemije COVID-19 ministar Dačić posetiti Jerevan, kako bi njih dvojica svečano otvorili Ambasadu, kao što je ranije bilo planirano, ali je zbog izbijanja epidemije odloženo. 

Ministri su konstatovali i da u oblasti privrede postoji prostor za intenziviranje bilateralne saradnje, te da činjenica da je između dve države na snazi bezvizni režim može pružiti značajan podsticaj na tom planu.