PUN SAM OPTIMIZMA! Ministar finansija Mali: Dobri izgledi da privreda bude na nuli uprkos pandemiji


IZVOR: Tanjug - 02.06.2020 | 15:35


Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da su predviđanja međunarodnih finansijskih institucija po pitanju rasta srpske privrede mnogo bolja nego za druge zemlje.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Siniša Mali

- Pun sam optizmizma - rekao je Mali i dodao da optimizam gradi na stanju stvari, ali i na prognozama MMF i Svetske banke.

U prilog tome je naveo da je Francuska danas objavila da će pad njihovog BDP-a ove godine biti 11 odsto, da Engleska očekuje pad od oko 15 odsto, a Hrvatska oko 10 odsto.


- Za Srbiju kažu biće minus tri, a mi kažemo da ćemo biti možda i na nuli jer nam je privreda postavljena na pravi način - rekao je Mali novinarima u Vranju.

Podsetio je da smo posle svega nekoliko dana od početka krize zbog korona virusa imali preduzeća koja prave zaštitne maske, da je napravljen respirator…
 

Foto: pixabay.com

- Kada se to desilo da je naša ekonomija bila toliko sposobna da odgovara na krizu na takav način i da još država dodatno pokaže koliko je važan faktor stabilnosti da, kada je kriza, možete na nju da se oslonite - naveo je Mali.

Rekao je da to nikada ranije nije bio slučaj i istakao da se zato sa puno otpimizma, u razgovoru sa privrednicima, razmatra šta i kako još treba da se uradi da bi se ostvario rast BDP-a za ovu godinu.

Istakao je da se Srbija na pravi način pozicionira kao ozbiljan partner i za strane direktne investicije i podsetio da je u prvom kvartalu ove godine bilo više od 820 miliona evra direktnih investicija u našu zemlju.

- Bolji smo nego prošle godine, iako je bila kriza. Nijedan investitor nije otkazao ili odložio svoj dolazak i otvaranje fabrike u našoj zemlji za ovu godinu. To nam daje za pravo da budemo optimisti da ćemo po pitanju rasta naše privrede, ekonomije, BDP-a biti prvi ili među top tri zemlje u Evropi u 2020. godini - dodao je Mali.