Vuletić otkrio kada možemo očekivati početak rada Turskog toka i da li postoji rizik od ruskog monopola


IZVOR: Republika - 02.06.2020 | 07:31


"Prvi gas će poteći Turskim tokom početkom iduće godine", izjavio je predsednik Skupštine Udruženja za gas Vojislav Vuletić za "Prvu" televiziju.

Foto: printskrin/TV Prva

Vojislav Vuletić

On je u svom gostovanju u emisiji "Jutro" rekao da izgradnja ovog toka ne kasni zbog korone, već zbog toga što "radovi u Bugarskoj kasne".

- Lično mislim da će otprilike u januaru ili februaru gas moći da bude pušten u eksploataciju - rekao je Vuletić, a za propast Južnog toka optužio je bugarskog premijera Bojka Borisova. 

Borisov je prethodno izjavio da je taj projekat propao zbog korupcije na tenderima, dok je u slučaju Turskog toka "sve transparentno".

- On sada mora da se opravda pred svojim narodom jer je napravio veliku finansijsku štetu - kaže Vuletić i dodaje da izgradnja Turskog toka "ne kasni zbog korone, već kasne radovi u Bugarskoj".

Takođe, on je ubeđen da Amerika nije u mogućnosti da zaustavi ovaj projekat jer je njen uticaj slabiji nego pre deset i više godina.

Na pitanje voditeljke da li će Rusi zloupotrebiti položaj monopoliste, Vuletić tvrdi da - neće.

- 50% Turskog toka je u vlasništvu "Gasproma", a preostalih 50% drže evropske kompanije. To je zajednički, a ne ruski, posao - rekao je i dodao da "mi ruski gas plaćamo jeftinije zbog dobrih poslovnih odnosa".