Đurić o merama reciprociteta: Kako možete da postavljate rampe za mleko i osnovne potrepštine?


IZVOR: Tanjug, Republika - 01.06.2020 | 09:24


Iza odluke prištinske Vlade da roba iz centralne Srbije bez oznake "Republika Kosovo" ne može da uđe na teritoriju Kosova i Metohije stoji činjenica da je u našoj južnoj pokrajini na delu kolosalno nezakonje, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Marko Đurić

Kako je rekao za Prva tv, upravo je zbog takvog nezakonja u ime Vlade Srbije tražio da međunarodna zajednica uvede kaznene mere i sankcioniše poteze koji su kršenje ne samo CEFTA sporazuma, brisleskih sporazuma, nego i, kako kaže, elementarnih bazičnih ljudskih vrednosti.

- Kako možete u Evropi 21. veka da postavljate rampe za kamione koji prevoze mleko, dnevnu štampu, osnovne potrepštine? - upitao je Ðurić.

Poručio je Srbima na KiM da ne brinu i dodao da ova mera ne može da potraje.

- Ovo će brzo da padne, a mi ćemo tada, kao što smo i za vreme epidemije korona, obezbediti normalno snabdevanje za naš narod - kazao je.

Direktor vladine Kancelarije ističe da ta mera ugrožava egzistenciju i Srba i Albanaca a, kako navodi, to dovoljno ilustruje visina cena dok su na snazi bile takse od 100 odsto, kada je za osnovne namirnice u albanskim sredinama cena skočila čak i do 30 odsto.

- Dobro znamo kako ljudi teško žive, a kada cena hleba skoči za 30 odsto, to je onda atak na egzistenciju, bez obzira da li je neko Albanac, Srbin ili bilo šta drugo - naveo je.