Milova policija udara na temelj srpstva: Presreli kolonu sa moštima Svetog Save


IZVOR: Bojana PAUNOVIĆ - 30.05.2020 | 03:53


Policija Mila Đukanovića presrela automobilsku kolonu vernika SPC, kao da su u pitanju narko-dileri.

Foto: Public

Foto: Ilustracija

Povodom Spasovdana, u četvrtak su vernici organizovali auto-litiju od Kuča do Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Litiju su predvodili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije. Prethodno su u Ublima, u Kučima, Amfilohije i Joanikije služili liturgiju.

Posebno je zanimljivo da su u litiji bile i mošti Svetog Arsenija Sremca, koje se čuvaju u manastiru Ždrebaonik, kod Danilovgrada. Za te mošti, kako je pre nekoliko meseci otkrio Srpski telegraf, s mnogo osnova se smatra da u stvari pripadaju Svetom Savi (ta teorija se bazira na priči da mošti Svetog Save nisu spaljene na Vračaru, a ovu priču potkrepljuje i to što iznad kovčega u Ždrebaoniku stoji natpis "Sveti Sava").

Crnogorska policija presrela je na Kakaričkoj gori krstonosnu kolonu, koja je iz plemena Kuča krenula ka hramu u Podgorici sa moštima Svetog Arsenija i razdvojila je na dva dela. Prethodno, nakon što su dočekali mošti Svetog Arsenija Sremca, naslednika Svetog Save na tronu srpskog arhiepiskopa prvi put nakon 164 godine, i tako obeležili Spasovdan, dan pojavljivanja Isusa Hrista pred učenicima posle vaskrsnuća, Kuči su se auto-litijom uputili ka Podgorici.

Vučić: Sramota je to što su uradili

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Aleksandar Vučić

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u petak da je sramota to što je Crna Gora uradila sa zatvaranjem granice sa Srbijom i što je kao razlog za to navela epidemiološku situaciju, kada je jasno da je reč o politici. Naveo je da nije bio u kontaktu ni sa kim iz vlasti Crne Gore.

- Uvek sam spreman da razgovaram, ali o ovome ne znam šta bih, kako bih i o čemu razgovarao jer je jasno da ovo nema veze sa zdravstvenom krizom ili sa bilo čim - podvukao je Vučić.

Krstonosnu kolonu presreli su službenici crnogorske uprave policije i razdvojili je na dva dela, usmeravajući jedan deo vozila na skretnicu preko Kakaričke gore zbog, kako su rekli, prevelike gužve.

Vladika Joanikije i osam sveštenika Srpske pravoslavne crkve, koji su predvodili zabranjenu litiju u Nikšiću na dan Svetog Vasilija Ostroškog 12. maja bili su privedeni i određen im je pritvor do 72 sata, a potom je protiv njih podignuta optužnica, pa će pred sudom odgovarati zbog krivičnog dela ugrožavanja zdravlja ljudi, odnosno kršenja mera koje su na snazi zbog koronavirusa.