Novi mandatar terorističke vlade Kosova: Primarni cilj biće koronavirus i dijalog sa Beogradom!


IZVOR: kosovo-online.com, republika.rs - 23.04.2020 | 13:34


Kandidat DSK za premijera Kosova Abdulah Hoti izjavio je da će nova vlada koju će on predvoditi kao prvi zadatak imati borbu sa koronavirusnom i njenim ekonomskim posledicama, a da će dijalog sa Srbijom voditi vlada, piše Ljajmi.

Foto: youtube.com/radiotelevizioni21/printscreen

Avdulah Hoti

- Ova vlada se formira u specifičnim okolnostima, prvi izazov biće burba sa pandemijom, a drugi ekonomski oporavak nakon pandemije - rekao je Hoti u obraćanju novinarima.

On je dodao da će i pitanje dijaloga sa Beogradom biti pitanje koje će se rešiti i da će ga voditi vlada.

- Dijalog će voditi vlada Kosova. Verujem da ćemo postići konsenzus unutar koalicije, ali i van okvira te koalicije - napomenuo je Hoti.

Osvrćući se na mere reciprociteta prema Srbiji, Hoti je rekao da takve mere mogu uspeti samo ako se preduzmu u koordinaciji sa međunarodnim partnerima.

Inače, predsednik Kosova Hašim Tači juče je uputio, po peti put pismo lideru Samoopredeljenja Aljbinu Kurtiju, u kojem ga je obavestio da je zbog toga što nije izneo ime novog mandatara izgubio pravo da formira novu vladu i da će shodno tome početi konsultacije sa svim parlamenetarnim strankama.

Te konsultacije je Tači obavio juče i naveo da će, u skladu sa ustavnim ovlašćenjima, mandat za formiranje vlade dati onoj političkoj grupaciji koja bude garantovala da će imati većinu u Skupštini Kosova za formiranje vlade.

On je danas uputio poziv DSK da predloži ime mandatara, jer kako je rekao, ta stranka je iznela uverenje da će imati potrebnu većinu u parlamentu za izglasavanje nove izvršne vlasti.

DSK je na današnjoj sednici najviših funkcionera stranke odlučio, nakon trosatnog sastanka, da bivši potpredsednik vlade i funkcioner stranke Avdulah Hoti bude mandatar za sastav nove vlade

Samoopredeljenje, čiji je predsednik v.d. premijera Kosova Aljbin Kurti, osporava tu Tačijevu odluku navodeći da je prekoračio ustavna ovlašćenja i da nema pravo da se sa funkcije koju ima meša u politički život Kosova.

DSK je najavali da će novu valdu fomrirati sa ABK Ramuša haradinaja, NISMA Fatrmira Ljimaja i manjinskim strankama.