Premijerka Belgije potvrdila Vučićeve reči: Mnoge zemlje kriju broj mrtvih od korone


IZVOR: Republika - 17.04.2020 | 07:38


Premijerka Belgije Sofi Vilmes potvrdila je reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da mnoge zemlje u svetu ne objavljuju pravi broj obolelih i preminulih od korone, nego ih vode kao slučajeve sa potpuno drugim posledicama smrti. S druge strane u Srbiji, kao i u Belgiji podaci su transparentni i tačni.

Foto: pixabay.com

Foto ilustracija

Naime, Belgija je sa svojih 11,5 miliona stanovnika teško pogođena epidemijom korona virusa, a stopa smrtnosti od Kovida 19 je jedna od najvećih u Evropi, javlja u četvrtak AFP i ističe da s današnjim danom ta zemlja ima najviše umrlih na milion stanovnika te je premašila i Španiju.

Sveukupni broj umrlih u Belgiji je narastao na 4.857, a od prvog slučaja zaraze početkom februara broj oboljelih je premašio 33.500.

U poređenju s Belgijom, Ujedinjeno Kraljevstvo ima dosad 13.000 umrlih, a Francuska 17.000, ali iako je njihov tužni bilans tri do četiri puta veći, radi se o zemljama koje imaju šest puta više stanovnika.

Gledajući broj umrlih od korona virusa na milion stanovnika, Belgija s brojkom od 419 uveliko prednjači pred svojim britanskim prekomorskim komšijama (190), kao i pred Francuskom (263), a prvi put je premašila i Španiju (409).

Ali premijerka Sofi Vilmes ističe "potpunu transparentnost u komunikaciji u vezi s brojem umrlih od Covida-19", kao i činjenicu da prate broj umrlih u domovima za stare i nemoćne.

Tako zdravstvene vlasti broju umrlih u bolnicama dodaju i broj umrlih u staračkim domovima, gde je virus zahvatio štićenike domova uprkos zabrani poseta od samog početka epidemije.

Premijerka takođe navodi da su tom broju pridodali i broj umrlih za koje se pretpostavlja da su podlegli virusu iako to nije dokazano testiranjem, što druge zemlje ne rade.