Vučić: Zbog ove situacije žrtvovali smo privredu, nema smanjivanja plata, ali očekujem brzi oporavak


IZVOR: Republika - 25.03.2020 | 11:10 >> 11:47


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas zgradu Beogradskog Sajma gde je planirano smeštanje improvizovane bolnice za lakše obolele od koronavirusa. U razgovoru sa privrednicima on je istakao da su ovom trenutku napravljene žrtve, ali da očekuje privredni oporavak u trećem i četvrtom kvartalu, kao i da neće biti smanjivanja plata.

Foto: printscreen/TV Pink

Vučić u poseti Štark areni

Tokom posete Štark areni, Vučić je istakao da je Srbija danas jedna od najspreminijih zemalja kada je u pitanju borba protiv koronavirusa.

- Što se tiče ekonomije, mnoge zemlje su već krenule sa smanjivanjem plata. Nama, iako bi nam to odgovaralo, za sada nećemo da primenjujemo tu meru - rekao je Vučić na početku svog obraćanja.

Takođe, predsednik Srbije je istakao da će država obezbediti paket mera kako bi pomogla privatnicima koji se u ovom trenutku suočavaju sa ogromnom krizom.

- Naša ideja je da pomognemo privatnom sektoru i ojačamo ga a ne da posle krize javni sektor postane ponovo najprivlačniji za zapošljavanje - rekao je Vučić.

U razgovoru sa privrednicima, Vučić je upitao prisutne šta treba država da učini i u kojoj oblasti oni očekuju pomoć. Takođe, on je istakao da vidi koliko koronavirus uzima maha ekonomiji.

- Na putu za Novi Sad video sam samo 10 automobila na putu - kratko je sumirao situaciju Vučić. Iako smo ovo uradili i žrtvovali ceo drugi kvartal, očekujem snažan oporavak u trećem i četvrtom kvartalu - sumirao je situaciju Vučić.

Nakon kratkog obraćanja, predsednik Srbije se povukao u razgovor sa privrednicima kako bi zajedno iznašli najbolji izlaz iz trenutne situacije.

Na pitanje novinara o tome zašto je zgrada Sajma uzeta kao bojekat za smeštanje privremene bolnice, Vučić je odgovorio da mu je dosta glupih priča o logorima.

- Ovde kao da niko nije služio vojsku. Ova zgrada je izabrana u dogovoru sa Kinezima i predviđena je da se ljudi ovde zdržavaju od 15 do 21 dan - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je još jednom pozvao prenzionere da slušaju državu i njene apele jer u suprotnom sva groblja u Beogradu biće mala da sahrane mrtve.

- Nemojte izlaziti napolje, ako to uradite neće nam biti dovoljno ni Bežanijsko groblje, ni Novo groblje, ni Lešće. Biće malo da sahrani sve mrtve - rekao je Vučić.

Istovremeno, predsednik Srbije je najavio i da će šetnja ljubimaca biti ukinuta.

- Mislite da sam zlikovac? Pa moja ćerka ima psa. Nema izvođenja kućnih ljubimaca jer mi je stalo da sačuvam živote - rekao je on.

Zaključujući svoj govor Vučić je rekao da što se tiše ekonomije treba najpre da pobedi život u Srbiji.

- Najpre da pobedi život, a onda ćemo da primenimo ekonomske reforme koje smo i do sada primenjivali i koje su se pokazale kao veoma uspešne - zaključio je predsednik Srbije.