Predraga Marić odgovorio Jeremićevom potpredsedniku: Netačne tvrdnje Zdravka Ponoša


IZVOR: Tanjug - 16.03.2020 | 17:42


Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić odbacio je danas kao "apsolutno netačne tvrdnje" potpredsednika Narodne stranke Zdravka Ponoša da Republički štab za vanredne situacije do sada nije aktiviran u vezi sa epidemijom korona virusa.

Foto: Tanjug

Predrag Marić

- Istine radi i zarad objektivnog informisanja javnosti, moram da napomenem da je Republički štab za vanredne situacije održao sednicu još 13. februara 2020. godine i njom je predsedavao potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović - naveo je Marić.

Kako je saopšteno iz MUP-a Srbije, on je precizirao da je "upravo druga tačka dnevnog reda navedene sednice bila razmatranje pripremljenosti zdravstvenog sistema za sprečavanje nastajanja i efikasnog delovanja u slučaju pojave korona virusa".

 

Foto: Tanjug/T. VALIČ

Foto: Ilustracija

Marić je dodao da je još ranije formiran i Operativni štab za hitno i organizovano delovanje u slučaju pojave pandemije ili epidemije zarazne bolesti, što je u skladu sa Zakonom o smanjenju rizika od katastrofa definisano kao pomoćno operativno telo za određene vrste opasnosti.

On je ocenio da, imajući u vidu ozbiljnost trenutne situacije, "iznošenje netačnih informacija poput tvrdnji Zdravka Ponoša, mogu samo dovesti do uznemirenja javnosti i širenja nepotrebne panike".

- Netačne tvrdnje da Ministarstvo unutrašnjih poslova ili resorni ministar nisu postupali u skladu sa svojim nadležnostima, ne samo da obmanjuju javnost već mogu imati daleko šire posledice po građane u ovako teškim situacijama - zaključio je Marić.