Orhan Dragaš: EU odgovorna za eskalaciju migrantske krize


IZVOR: Republika - 03.03.2020 | 17:01


Strahujem od eskalacije nove migrantske krize, pre svega zbog ponašanja Evropske unije, koja kao da nije naučila lekcije iz prethodnog velikog migrantskog talasa 2015. godine. Ona se ponaša tromo i kasni sa odlukama. Napravila je grešku jer nije shvatila ozbiljno upozorenja predsednika Turske Erdogana i što je najvažnije nije ispunila obaveze koje je preuzela prema Turskoj u vezi sa finansijskom podrškom.

Foto: youtube.com/RTV Pink Official

Orhan Dragaš

Ove upozoravajuće tvrdnje iznosi stručnjak za bezbednost i međunarodne odnose Orhan Dragaš.

- Moramo imati u vidu da Turska brine o ogromnom broju od skoro četiri miliona izbeglica i migranata, hrani ih, pruža im medicinsku negu i utocište, čineci time ogromnu uslugu Evropskoj uniji, koja zauzvrat ignoriše ove turske napore. EU i njena birokratija ni posle pet godina nema ideju, niti strategiju kako da reši ili bar kanališe migrantske tokove i zato se ponovo suočava sa ogromnim problemima na svojim granicama - objašnjava Dragaš.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Foto: Ilustracija

Prema njegovim rečima, biće veliki problem, ukoliko snage Bugarske i Grčke, kao prvih EU-zemalja u koje migranti dolaze, budu oružano reagovale, kako bi sprečile ilegalni ulazak velikog broja migranata, a takav neželjeni razvoj doveo bi do humanitarne katastrofe.

- Što se tice Srbije, moram da podsetim da naši državni organi, pre svega predsednik Aleksandar Vučić, već godinama traže od EU dogovor oko zajedničkog pristupa i saradnje oko ovog velikog problema. Nažalost, takvog celovitog dogovora nema, svaka članica EU ima drugačiju politiku prema dolasku migranata. Verujem u naše kapacitete da možemo da na human i odgovoran način odgovorimo na eventualni novi migrantski talas, baš kao što smo to mogli pre pet godina, kada je kroz Srbiju, bez ikakvog problema i incidenta prošlo oko million ljudi. Takode, podsećam i na uveravanja predsednika Vučića da Srbija, zbog neodgovorne birokratije EU, nikako neće postati parking za migrante koji iz Turske žele da se domognu zapadnoevropskih zemalja - zakljulčio je Dragaš.