GENERALE, A DA GLEDAŠ SVOJA POSLA?! Hodžis: Šta će Srbiji ruski "Pancir"


IZVOR: Tanjug - 22.02.2020 | 20:49


"Umesto što kupuje skupe oružane sisteme protiv nepostojećih pretnji iz vazduha, verujem da bi Srbija na mnogo bolji način može da ulaže dragocena sredstva, izgrađuje infrastrukturu i otvara radna mesta, što bi mladim građanima Srbije gradilo veru u bolju budućnost", kaže američki general potpukovnik Frederik Ben Hodžis.

Foto: Predsedništvo Srbije

Foto: Ilustracija

On je tako za Glas Amerike prokomentarisao informaciju da je prvi deo protivvazdušnog raketnog sistema "Pancir S", koji je Srbija kupila od Rusije, stigao na aerodom u Batajnici.

General Hodžis, bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi, rekao je da države imaju pravo izbora dobavljača vojne opreme i oružja.


- Svaka država ima pravo da nabavlja oružje po sopstvenoj volji. Voleo bih da vidim i da se druge zapadne države uključe u konkurenciju u obezbeđivanju onoga što Srbiji treba. Srbija ima i drugih prijatelja i mogla bi da postigne mnogo više od potpune zavisnosti od Rusije - smatra Hodžis.

Hodžisu, kako prenosi Glas Amerike, nije jasna svrha koju će taj odbrambeni sistem imati u Srbiji.

Foto: Tanjug/AP

 Frederik Ben Hodžis


- Pitam se čemu li ovi sistemi služe? Od koga Srbija smatra da treba da se brani? Zapad je neumoran u pronalaženju načina da priđe Srbiji. I ne predstavlja nikakvu pretnju Srbiji - rekao je Hodžis.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin saopštio je da je danas na aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, kod Beograda, stigao prvi deo ruskog sistema protivvazdušne odbrana (PVO) "Pancir S1".

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, on je rekao da nabavkom defanzivnog naoružanja, jedinog takvog u regionu, Srbija nastavlja s jačanjem svoje odbrambene moći i uvećanjem potencijala odvraćanja".