BESRAMNA IZJAVA NENADA ČANKA: Crna Gora mora svim sredstvima da se bori protiv SPC


IZVOR: kurir.rs, Republika - 23.12.2019 | 23:42


Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak rekao je za podgoričku Pobjedu da se Crna Gora mora se boriti svim sredstvima protiv SPC, da bi opstala.

Foto: Tanjug

Nenad Čanak

- Kada imate crkvene skupove sa kojih se šalju političke poruke i ultimatum državnim organima kao što je bio skup u Nikšiću potpuno je jasno da crkva kao deo čitave te političke bespravne gradnje, ili rečeno medicinskim rečnikom tih malignih izraslina na državnom telu - jasno je da se protiv toga mora boriti svim sredstvima da bi država uopšte opstala - jer će se inače pretvoriti isključivo u instrument za teror nad građanima - kaže u intervjuu za Pobjedu Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

 

 

Nošenje moštiju bio je uvod u krvavi raspad Jugoslavije kada su tadašnji crkveni velikodostojnici nosili mošti svetaca na zamišljenim granicama Srbije, rekao je Čanak i istakao da SPC nije demokratska institucija nju nisu građani birali, ona je udruženje građana i samim tim nema demokratski legitimitet da bi bila ravnopravni sagovornik unutar jednog demokratskog društva.

- Nošenje moštiju bio je uvod u krvavi raspad Jugoslavije kada su tadašnji crkveni velikodostojnici nosili mošti svetaca na zamišljenim granicama Srbije i time postizali određeni propagandni efekat među stanovništvom. Mislim da je ovo potpuno identičan rukopis i da u tom smislu ni jedna država nema pravo da radi protiv ustavne stvari, a to je da stupa u bilo kakve pregovore sa nekim ko za to nije ovlašćen - kaže Čanak.