Haradinaj: Moja ostavka je bila test!


IZVOR: Tanjug - 23.12.2019 | 21:51


Odlazeći kosovski premijer Ramuš Haradinaj kaže da je svojom ostavkom testirao Kosovo kako bi dokazao da je kosovska demokratija stabilna, a da "u kriznim vremenima pitanje važnih odluka treba da reši narod".

Foto: Tanjug/AP

Ramuš Haradinaj

Haradinaj je na svom nalogu na Fejsbuku preneo da je na prijemu, koji je povodom završetka godine organizovao njegov kabinet, predstavio ono što vidi kao uspehe i izazove s kojima se 2019. susretala njegova vlada.

Među uspesima Haradinaj je, između ostalog, naveo da se kosovska vojska konsolidovala u, kako je naveo, inteligentu formaciju po standardima NATO -a, kao i da je Kosovo, kako tvrdi, postiglo energetsku nezavisnost i da je "Trepča" spremna za ulaganja.

Govoreći o izazovima s kojima se susretala njegova vlada, Haradinaj je naveo dijalog Beograda i Prištine koji, kako smatra, treba da se vodi kao "dijalog dve države, a ne dijalog poniženja".

- Ova logika treba da se nastavi sve do uzajamnog priznanja u postojećim granicama, bez veštačkih odlaganja i izazova - naveo je Haradinaj.

Među izazovima je naveo i zadržavanje takse od 100 odsto koja, kako tvrdi, ne sprečava reciprocitet.

Haradinaj tvrdi da pokušaji mini - šengena i reciprociteta imaju za cilj da ukinu taksu, kako bi Priština bila u podređenom položaju.

Naveo je i da je Priština orijentisana ka EU i NATO, a ne ka, kako je naveo, regionalnoj izolaciji i Rusiji.

Među izazovima naveo je i "zanemarivanje dostignuća u vezi sa viznom liberalizacijom od strane EU" i to, kako je naglasio, iz politickih razloga.