(VIDEO) Vučić sa Micotakisom: Nema prijateljstva kao što je naše!


IZVOR: Republika - 11.12.2019 | 11:07 >> 11:59


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavlja danas zvaničnu posetu Atini, gde se sastao sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom, sa kojim ga veže dugogodišnje poznanstvo, bliski lični i međupartijski odnosi.

Foto: Predsedništvo Srbije

Kirjakos Micotakis (levo) i Aleksandar Vučić (desno)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i grčki premijer Kirjakos Micotakis obraćaju se novinarima.

Jedni drugima čuvamo leđa

Predsednik Vučić se obratio rečima "Čast nam je što možemo da budemo vaši gosti i što možemo da potpišemo stratešku deklaraciju o saradnji" i naglasio da je "Srbija odani prijatelj grčkog naroda i države". 

- U svetu nema prijatelja kao što je nama Grčka - rekao je on.

Predsednik Vučić je istakao da je ovo za Srbiju važan dan.

- Mi smo ovim potpisivanjem stavili pečat na viševekovno prijateljstvo koje niko ne može da uništi. Važan zadatak Srbije je da stoji uz Grčku i čuva joj leđa i dodao da "možemo biti sigurni da će Grčka isto učiniti i za nas".

Potpisana deklaracija strateškog partnerstva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Grčke Kirijakos Micotakis potpisali su danas u Atini Zajedničku deklaraciju o upostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje.

Deklaracija podrazumeva niz zajedničkih stavova u vezi sa najvažnijim pitanjima, međusobnom podrškom oko najvaznijih pitanja za obe zemlje i čitavim nizom drugih opštih političkih stavova koji se tiču prijateljskih i strateških odnosa dve zemlje.

Predsednik Vučić je, otvarajući sednicu Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, koja je prethodila potpisivanju dokumenta, istalao da je Deklaracija veoma važna, a Grčka je tek treća zemlja u Evropi sa kojom Srbija potpisuje takav dokument.

Dodao je da je važno da Deklaracija obuhvata ekonomsku saradnju, ali i saradnju u sferi bezbednosti, kao i naučno-obrazovnu saradnju.

Osim Deklaracije, ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas i srpski ministar prosvete Mladen Šarčević potpisali su Program saradnje dve vlade u oblasti obrazovanja, nauke i tehnloškog razvoja za period od 2020. do 2022. godine.

Vučić i Micotakis najpre će imati bilateralni sastanak, nakon kojeg će kopredsedavati trećoj sednici Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke.

Posle sednice biće potpisani Zajednička deklaracija o upostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje, koja podrazumeva niz zajedničkih stavova u vezi sa najvažnijim pitanjima, međusobnom podrškom oko najvaznijih pitanja za obe zemlje i nizom drugih opštih političkih stavova koji se tiču prijateljskih i strateških odnosa dve zemlje.

Takođe, biće potpisan i Program saradnje dve vlade u oblasti obrazovanja, nauke i tehnloškog razvoja za period od 2020.do 2022. godine.


Predsednik je uoči sastanka izrazio uverenje da će danas u razgovorima sa premijerom Micotakisom i na sednici Visokog saveta, na primer, biti otvorena priča oko pruge Beograd-Solun-Pirej.

- Nama preostaje tu ogroman posao, jer ako budemo hteli da obradujemo Nišlije brzom prugom od Beograda do Preševa biće potrebne dve milijarde - kazao je Vučić. Programom posete, predviđeno je da se Vučić danas sastane i sa arhiepiskopom antinskim i sve Grčke Jeronimom II, a na kraju i sa predsednikom Koalicije radikalne levice (SIRIZA) Aleksisom Ciprasom, sa kojim je sarađivao, dok je Cipras još bio na čelu grške vlade, u okviru regionalne saradnje Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

“Da čuvamo leđa jedni drugima" - predsednik Vučić u intervjuu za grčki list @kathimerini

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Dec 10, 2019 at 10:34pm PST


Vučić je u utorak, prvog dana posete, razgovarao sa predsednikom Grčke Prokopisom Pavlopulosom, na čiji poziv i boravi u Atini.Predsednik je, nakon sastanka sa grčkim kolegom, rekao da su Srbi Grcima, ali i Grci Srbima prijatelji, koji jedne druge ne dovode u pitanje, te izrazio uverenje da će to prijateljstvo i saradnja tokom razgovora s premijerom Grčke i nakon potpisivanja Sporazuma o strateškom partnerstvu biti još snažnije učvršćeno.

- Oni to prijateljstvo ne dovode u pitanje, podržavaju naš evropski put, našu poziciju oko KiM, iako je od strane prethodnog ministra spoljnih poslova bilo različitih interpretacija i pokušaja, a toga sada više nema. Sutra verujem da ćemo još snažnije učvrstiti naše prijateljstvo i saradnju - kazao je juče Vučić.