Sergej podržao Anasonovićku i potvrdio da proteste vodi Đilas


IZVOR: Republika - 26.11.2019 | 12:33 >> 14:34


Lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović podržao je Jelenu Anasonović, jednu od pokretača protesta "1 od 5 miliona" nakon što je intervjuu za jedan dnevni list izjavila da je pokušala da odvuče političare od šetača, ali da su oni samo čekali kad će sve da preuzmu.

Foto: printscreen/N1

Jelena Anasonović / Sergej Trifunović

- E pa devojčice..kako sam te svojevremeno kritikovao i interno i javno, sada dozvoli da te javno pohvalim. Za iskrenost i hrabrost - napisao je Trifunović na Tviteru povodom Anasonovićkinog intervjua.

Nakon gomile negativnih komentara on je dodao - mislim da nema apsolutno ničeg promišljenog i kalkulativnog u Anasonovićkinoj izjavi, tako da možete samo da jedete govna.

Anasonović je u intervju izjavila da je udruženje napustila letos, a da odluka nije došla iznenada.

Na pitanje ko je hteo da preuzme proteste ona je izjavila - Stranke. Pozvala sam pre prvog protesta Stefana Pavlovića, momka za kojeg sam znala da radi za Dragana Đilasa, a koga sam poznavala pre toga iz Levice Srbije. Nakon iskustva s protesta 2017, znala sam da nam je potrebna neka vrsta komunikacije sa političkim strankama i pokretima jer oni, ukoliko toga nema, vrlo brzo zahvaljujući kanalima komunikacije i većem broju poznatih ljudi, mogu da spinuju priču i uguše proteste kada im tako nešto više ne bude odgovaralo. Pritisci su počeli još prve nedelje preko Stefana.

Kako je izgledao taj pokušaj preuzimanja ona je izjavila - Našla sam se sa Stefanom i Draganom Đilasom, rekla sam im da to treba da budu građanski protesti bez stranačkih obeležja i da nama treba njihova podrška u smislu logistike i neki vid komunikacije da ne dođe do sabotaže. Dogovor je bio da pozivi krenu od građana, od usta do usta i preko ličnih poruka, videa i vizuala koje smo pravili i onda da se uključe javne ličnosti i influenseri koje smo zvali da nam pomognu. Ideja je bila da tek dan pre protesta stranke i pokreti pozivaju ljude. Prihvatili su moj predlog, bar se tako činilo, međutim, ubrzo su krenuli po medijima da svojataju protest, da prave svoje vizuale i da sami i pre nas najavljuju govornike koje sam u tom periodu ja lično zvala.

- Nekoliko dana pred protest pozvao me je Stefan i rekao da političari iz Saveza za Srbiju hoće da govore. Rekla sam da ne može, da sam ja prijavila proteste i da ću ih odjaviti ako neko od političara bude govorio. Pozvala sam prvo Baneta Trifunovića i on je pristao, bili smo jako uzbuđeni. Našla sam broj Mirjane Karanović i Duleta Vujoševića i oni su pristali. Odjednom smo imali tri zvučna imena - rekla je Anasonović.

- Pušten je odlomak iz nekog dokumentarnog filma u kojem Mirjana govori o Kosovu. To je dolazilo s desničarskih naloga. Međutim, dan pred protest smo se okupili da pravimo transparente, Stefan je došao i rekao kako je dobio informaciju od nekih navijača i DB-ovaca kako će biti grupa Zvezdinih navijača koja će napasti Duleta, kao i grupa desničara, a iskoristio je i izraz “kosovara” i da će oni napasti Miru. Rekla sam da ću pozvati inspektora s kojim sam u kontaktu, ali je on rekao da to ne činim. Iskoristila sam priliku kada je otišao i ipak pozvala inspektora koji je rekao da nema te informacije - dodala je Anasonović u okviru odgovora u intervjuu.

Đilas predvodnik protesta

Nakon što je podržao Jelenu Anasonović, na Sergeja Trifunovića krenuli su verbalni napadi, te je on morao još nekoliko puta da se oglasi na društvenoj mreži Tviter.

U jednom Tvitu, Trifunović je potvrdio da sve što je iznela Jelena Anasonović predstavlja istinu, i dodao da one koji se oglušuju o činjenice opomenu da je "istina lekovita".

- Nije, vreme, zar sad, loš tajming. Bla bla. Ne postoji loš tajming za istinu. Ovo što je Anasonovićka iznela je većinom istina, barem u onom segmentu u koji sam upućen. A upućen sam. Ne bojte se, istina je lekovita. A više volim istinu od svih vas. Pa i sebe, ako hoćete. Toliko. - Napisao je Trifunović na svom Tviter nalogu.

Jelena Anasonović je u jednom intervjuu izjavila da je ona napustila udruženje "1 od 5 miliona" jer su ga preuzeli političari, pre svih Dragan Đilas. Anasonovićka sa ovim nije mogla da se složi, pa je odlučila da se povuče iz čitave priče.