"Pesimističan sam po pitanju dogovora o Kosovu"


IZVOR: Tanjug - 25.11.2019 | 22:56


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da u ovom trenutku ne vidi statusno rešenje kosovskog pitanja koje bi Srbija prihvatila i podvukao da ga niko nije ponudio.

Foto: Tanjug/printscreen

Aleksandar Vučić

Na konstataciju da postoje dva američka izaslanika za kosovsko pitanje, i da sada i EU najavljuje svog, Vučić je kazao da ne zna šta će i ko će biti.

- Sumnjam i pesimističan sam po pitanju dogovora. Uvek ćemo biti za kompromis, ali ja ga ne vidim u ovom trenutku - naglasio je Vučić.

Kazao je da će uskoro imati telefonski, a možda i direktan, razgovor sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Podsetio je da će se videti i sa šefom ruske države Vladimirom Putinom, za kojeg kaže da veruje da će biti iskren i prijateljski susret, podsećajući da je Putin jednom ranijom prilikom primio od njega, bez ikakve bezbednosne provere, poklon, što inače nikada ne radi.

 

 

- Verujem da ćemo umeti da nastavimo najbolje odnose između naših zemalja - kaže.

"Nakon tih razgovora znaću nešto više. Mislim da imaju ideje kako neki drugi planiraju da rešavaju to pitanje, ja što sam dobio od naših službi ne vidim rešenje i ne mislim da smo blizu”, dodao je on.

Vučić je istakao da su razgovori uvek mogući.

- I kada vodite rat morate da vodite razgovore kako bi ga završili. Uvek su bolji i lekovitiji razgovori. Ali kada pričmao o statusnom rešenju koji bi Srbija prihvatila ja ga ne vidim i niko nam nije ni ponudio. Merkelova mi je pošteno rekla ''ne vidim nikakvu alternativu za tebe - čuvaj mir i stabilnost - a ja sam joj rekao da ću to da radim“; naglasio je on.