Srpska liga: Istorijsko partnerstvo SAD i Srbije doprinosi jačanju privredne saradnje dve zemlje


IZVOR: Tanja MILOVANOVIĆ - 13.11.2019 | 10:33


Srpsko–američka saradnja, posebno na ekonomskom planu ne sme da bude ni na koji način sputavana jer zahvaljujućim stranim investicijama koji dolaze iz SAD-a i ulaganjima američkih državljana i kompanija, Srbija obezbeđuje značajan privredni rast i smanjuju nezaposlenost, što je potvrdio i novoizabrani američki ambasador u Beogradu, Entoni Godfri konstatujući da američke firme zapošljavaju više od 20.000 građana Srbije i da doprinose sa udelom od najmanje četiri milijarde dolara u srpskoj ekonomiji – izjavio je Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige (SL).

Foto: Medija centar Beograd

Aleksandar Đurđev

Jedan od razloga, zašto nema još više američkih investicija u našu zemlju, je taj što većina banaka, koje posluju u Srbiji, ne želi da otvori račune srpskim firmama koje osnivaju američki građani ili američke firme jer po međudržavnom sporazumu o svim transakcijama američkih fizičkih i pravnih lica moraju da obaveste američku poresku upravu (IRS) – objašnjava Đurđev, dodajući da banke, s ciljem da izbegnu proceduru obaveštavanja, jednostvano odbijaju da otvore račune srpskim firmama u vlasništvu američkih lica, čime krše Zakon o bankama i Zakon o platnom prometu, ali i diskriminišu američke državljane i kompanije.

Jačanju privrednih odnosa između SAD i Srbije svakako doprinosi i dugogodišnja istorijska saradnja i partnerstvo dve zemlje, o čemu najbolje svedoči i prošlogodišnje obeležavanje stogodišnjice od ''Dana Srbije u SAD'' kada se na zahtev američkog predsednika Vudroa Vilsona, srpska zastava zavijorila na Beloj kući u Vašingtonu, 28. jula 1918. godine, u čast srpskog naroda – zaključuje Đurđev.