"NIJE ISKLJUČENO DA SUD POZOVE TAČIJA"


IZVOR: Tanjug - 11.11.2019 | 17:03


Hisni Gucati, predsednik Udruženja veterana tzv. OVK, izjavio je da očekuje da do kraja novembra budu podignute tri optužnice. On ne odbacuje mogućnost da Specijalni sud na saslušanje pozove i predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija.

Foto: Tanjug/AP

Hašim Tači

Gucati je za Kosova pres rekao da ne zna koliko će ukupno poziva biti upućeno iz Specijalnog suda, ali je uveren da će to biti nemali broj - oko 250.

On kaže da Specijalnom sudu više ništa ne veruje.

- Mi ne znamo sa sigurnošću da će predsednik (Tači) sigurno biti pozvan, ali pošto su pozvani predsednik parlamenta Kadri Vesleji i general Redžep Seljimi, verovatno će biti pozvan i on, koji je jedan od osnivača OVK... - rekao je Gucati.

Na osnovu informacija kojima raspolaže, Gucati kaže da očekuje vrlo brzo podizanje prvih optužnica.

Do kraja novembra, kaže, očekuje tri optužnice.

- Prema neslužbenim informacijama koje imamo, do sada je poslato 250 poziva. Neki su pozvani kao svedoci, ali imamo i osumnjičene... - kazao je Gucati.

Advokat Artan Kerkini veruje da povećani broj poziva svedocima i osumnjičenima ukazuje da je Specijalni sud bio pod pritiskom onih koji ga finansiraju.

Kerkini kaže da status osoba pozvanih i do sada saslušanih nije definisan, jer se on tokom istrage može menjati - od statusa svedoka do osumnjičenog i obrnuto.

Dodao je da ne može sa sigurnošću da govori o tome do kada će Specijalni sud pozivati svedoke i osumnjičene.