Orlić: Đilas je apsolutni kralj korupcije


IZVOR: Tanjug - 05.11.2019 | 14:20


Zamenik šefa poslaničke grupe SNS Vladimir Orlić kaže da jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Ðilas mora da odgovori javnosti na više pitanja, među kojima je kako se obogatio u Češkoj. Ðilas tvrdi da se se obogatio dok je radio u Češkoj, a firme kojima je upravljao su ukupno evidentirale za sve te godine 74.000 evra prihoda, rekao je Orlić i dodao da Ðilas nikada nije objasnio kako je napravio bogatstvo u Češkoj.

Foto: ST/V. LUKIĆ

Vladimir Orlić

Upitao je i kako je moguće da je firma Dragana Ðilasa Dajrekt medija poslovno sarađivala sa RTS-om, i to ne pre nego što je Ðilas došao na političke funkcije, ne nakon toga, nego baš u vreme dok je "žario i palio i Srbijom i Beogradom".

- Kako je moguće da njegova firma sarađujući sa RTS u čuvenoj preprodaji sekundi dobija toliko povlašćene uslove u odnosu na druge da ima odnos kupljeno-prodato jedan prema deset. Kome je još takva vrsta takvih posebnih uslova ponuđena osim Ðilasovih firmi - pitao je Orlić. Istovremeno, kako je moguće da ista firma Dragana Ðilasa Dajrekt medija i njena zavisna preduzeća poslovno sarađuju sa Telekomom, koje je državno preduzeće, i njegovim zavisnim firmama i da se u tim transkacijama napravi promet od neverovatnih 30 miliona evra, što u Srbiji, što u Crnoj Gori, što u BiH. - Ko je ikada dobio takve uslove -  pita Orlić.

On je Ðilasa nazvao "apsolutnim kraljem korupcije i trgovine uticajem", navodeći da i dalje duguje građanima Srbije više odgovora na veoma važna pitanja. Ukazao je da veliki skandali ovih dana potresaju javnost, a koji dolaze upravo iz Ðilasovog neposrednog okruženja, odnosno njegovih najbližih saradnika. - Ovi skandali su svojim sadržajem potpuno jezivi, od toga da su njegovi saradnici uhvaćeni u švercu deviza, paljenju knjiga, što su priznali tek nakon 15 dana pošto su bili suočeni sa dokazima, a tu su i svedočenja da su organizovali izvlačenje prljavog novca iz opštine Stari Grad - rekao je Orlić.

To su, kaže, rekli ljudi koji su najbliži predsedniku opštine Stari Grad, Marku Bastaću, koji je, dodaje, "Ðilasova desna ruka". - Svedočili su da su učestvovali u reketiranja ljudi, da su jedni drugima navlačili plastične kese na glave, vršili torturu jedni nad drugima dok se ne utvrdi ko je koju kovretu ukrao - rekao je Orlić.

Postoje i nova svedočenja zaposlenih u Starom Gradu da su bili prinuđeni da u desetinama miliona dinara izvlače sredstva, pa ih onda, kako kaže, ispod ruke prosleđuju Ðilasovim i Bastaćevim saradnicima, odbornicima i ostalim "poslušnicima". Međutim, kako dodaje, strašnije su i jezivije one štete koje je građanima Srbije napravio Dragan Ðilas i zbog toga, poručuje Orlić, Ðilas ne može da pobegne od odgovora na pitanja koja SNS postavlja.