"Otac mostova" pristupio Srpskoj desnici


IZVOR: nacionalist.rs - 29.10.2019 | 18:41


Zvanično potpisujući pristupnicu, poznati srpski inženjer profesor Ljubivoje Kostić postao je deo Srpske Desnice. Kostić važi za jednog od najiskusnijih graditelja u bivšoj Jugoslaviji i na Balkanu.

Foto: nacionalist.rs

Vacić i Kostić

Profesor Kostić je dve decenije radio u Institutu za puteve u Beogradu, koliko i u beogradskom preduzeću "Prenapregnuti beton", a pred njim je u Inžinjerskoj komori, stručne ispite položilo više od 400 diplomiranih građevinskih inženjera. Stara škola, kako kaže, podrazumevala je da projektant prati izgradnju mosta od početka do kraja, u svim fazama.

Profesor Ljubivoje Kostić je projektovao preko 3.500 tipskih, i 200 unikatnih mostova, među kojima su najpoznatiji:  Pavlovića ćuprija na Drini, Most Slobode u Foči, most preko brane na Tisi, deset mostova preko Ibra. Kostić je radio i na izgradnji crpne stanice u TE Nikola Tesla u Obrenovcu, kao i na izvođenju raznih zahtevnih projekata na hidrocentralama i fabrikama. Kostićeva konstrukcija tipskih betonskih mostova korišćena je u izradi objekata širom zemlje preko firme "Hidrogradnja" iz Čačka. Ljubivoje Kostić je  član Jugoslovenske inženjerske akademije i Inženjerske komore Srbije.

- Učestvovao sam u obnovi 60 mostova koji su oštećeni u NATO udarima, naročito "Zlatarske lepotice" na Zlatiboru, kad je posao obavljen za samo mesec dana - ističe Kostić.

Foto: nacionalist.rs

Danas je, kao penzioner,  profesor Kostić, savetnik u kompaniji Čajna Roud Bridž, i učestvovao je u izgradnji Pupinovog mosta.

Srpska Desnica počastvovana je današnjim pristupanjem ovog eminentnog stručnjaka u svoje redove. Predsednik Srpske Desnice Miša Vacić istakao je sa zadovoljstvom da će doprinos inženjera Ljubivoja Kostića biti značajan u smislu stručnosti, ali i privlačenja novih i kvalitetnih ljudi radi što boljeg sprovođenja našeg političkog i ekonomskog programa. Profesor Kostić je odlukom predednika Miše Vacića postao i deo Političkog saveta Srpske Desnice.