ĐILASOVA ŠKOLA: Bastać krši zakon, švercovao devize iz Dubaija?!


IZVOR: kurir.rs - 20.10.2019 | 20:51


Bastać je doputovao u Beograd iz Dubaija i pokušao da unese u zemlju više para od zakonom dozvoljenih 10.000 evra - kod sebe je imao 12.750 evra i 81.000 dinara.

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Marko Bastać

Marko Bastać, potpredsednik Stranke pravde i slobode, na čijem je čelu Dragan Đilas, pokušao je da unese u zemlju više para od zakonom dozvoljene sume - 10.000 evra, zbog čega je alarmiran odsek za borbu protiv kriminala i dežurni tužilac.

Doneo lovu iz Dubaija


Bastać je danas, 20. oktobra 2019, redovnim letom u 13.35, kompanije "Flaj Dubai" doputovao iz Dubaija za Beograd. Prema rečima izvora našeg lista, prilikom rutinskog pregleda, kod ovog opozicionog političara, koji je i na čelu opštine Stari grad, nađena je veća količina novca od zakonom propisane dozvoljene sume.

- Prilikom carinskog pregleda, kod Marka Bastaća je pronađeno 12.750 evra i 81.000 dinara. Zakonom je dozvoljeno da osoba može da unese u zemlju 10.000 evra. To znači da je Bastać kod sebe imao oko 3.440 evra više nego što je zakonom propisano - kaže izvor.

Foto: Tanjug/D. GOLL

Dragan Đilas

Pošto je kod Bastaća pronađena suma novca koja se kosi sa zakonskim propisima, obavešten je odsek za borbu protiv kriminala SGP Aerodrom.

- Nakon obaveštavanja nadležnih, odseka za borbu protiv kriminala SGP Aerodrom i konsultacija s dežurnim tužiocem, protiv Marka Bastaća će biti podneta prijava za carinski prekršaj - dodaje izvor.

U zakonu stoji da je unos deviza u Srbiju slobodan, ali da je iznos ograničen - 10.000 evra i da putnik koji na ulasku u Srbiju ne prijavi da ima više od te sume može biti u carinskom prekršaju. Najčešći razlog neprijavljivanja novca/deviza jeste taj što onaj ko ga nosi mora da objasni poreklo novca i njegovu namenu.

Prekršaj

- Neprijavljivanje sume koja je veća od 10.000 evra je carinski prekršaj. Možete uneti novca koliko god želite, ali ako je reč o sumi iznad 10.000 evra, u dinarima ili drugoj stranoj valuti, dužnost vam je da to prijavite. Tada ćete dobiti potvrdu da ste uneli prijavljenu sumu i nećete imati problema pri izlasku iz zemlje ukoliko samo prolazite kroz Srbiju ili pak novac vraćate u inostranstvo - objašnjavaju u Upravi carina.

Bastać je široj javnosti postao poznat po performansima u kojima ismeva beogradsku vlast. Ti peformansi su s vremenom poprimili nasilan karakter - Bastać je sa svojim pristalicama čupao znakove za radove s puta i rušio ogradu koja je obezbeđivala radove na Trgu republike. Nedavno je Bastać obećao zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću da će da ga išamara kad ga bude sreo.